Kétségbeestek az MTA kutatói, amiért a kormány januártól keresztbe tesz a kutatásaiknak

TUDOMÁNY
2018 december 08., 06:58
comments 388

Csütörtökön derült ki, hogy a kormány addig sem hajlandó kifizetni az MTA kutatóintézeteinek első negyedéves működési költségeit (kivéve a fizetéseket), amíg megállapodás nem születik az intézetek sorsáról. Ez azt jelenti, hogy az akadémia intézetei 2019 első negyedévében tárgyi finanszírozás nélkül maradnak.

A Népszava megkérdezett több kutatót is, mit gondolnak erről a helyzetről. Elég kétségbeesett válaszokat kaptak. A kutatóintézetek így mintegy kétmilliárd forinttól esnek majd el. 10 kutatóközpontról, és ezen belül 39 kutatóintézetről - és 5 önálló kutatóintézetről - van szó. Eddig mindig november közepéig már tudták, mivel gazdálkodhatnak, idén már nem.

Az egyik kutatóintézet vezetője azt mondta, így is csak szűkösen jöttek ki a pénzből, és pályázatokból kellett kiegészíteniük a költségvetésüket. Sok helyen abből tudták fizetni a gázt, a villanyt, az internetet. Ezt a vezető úgy fordította le, hogy az intézetek anyagi biztonsága már így is törékeny, az elvonással pedig össze is omolhat egy-egy intézet gazdálkodása.

Egy egyszerű, hétköznapi kutató szempontjából azt tudom mondani: fogalmunk sincs, mi fog történni. Többen már most egyéni túlélési stratégiák kidolgozásával vannak elfoglalva, a karrierváltástól a külföldi munkavállalásig sok minden szóba került már. Dolgozunk, de az állandó bizonytalanság és stresszhelyzet a munka rovására megy - mondta a Népszavának Szűcs Zoltán Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Természettudományos területen dolgozó kutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ott a működési költségek jóval magasabbak, és olyan berendezésekkel is rendelkeznek, amelyeket a kutatások sikerének az érdekében például folyamatosan működtetni kell, nem lehet őket leállítani, különben “percek alatt milliós értékek mennének tönkre”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.