Trump úgy szállt bele egy posztban a volt külügyminiszterébe, mintha csak egy kocsmában veszekednének

Szópárbaj tört ki Donald Trump amerikai elnök és korábbi külügyminisztere, Rex Tillerson között. Mondjuk a szópárbaj elég visszafogott kifejezés erre az oda-vissza mondásra, amelyben az amerikai elnök nem csak hozta a formáját, de talán még újat is tudott villantani.

Tillerson kezdte, aki a CBS televízió egyik veterán munkatársának, Bob Schieffernek egy rendezvényen kifejtette: gyakran összeütközésbe került Donald Trumppal, mind a lényegi politikája, mind a stílusa miatt. A volt külügyminiszter azt is elmesélte, hogy Trump gyakran dühös volt rá, mert megmondta neki, hogy az általa javasolt politika nem végrehajtható, mert törvénysértő. "Oly gyakran fordult elő, hogy az elnök azt mondta, ezt és így akarom csinálni, mire azt válaszoltam neki, elnök úr, én értem, hogy mit akar, de ezt így nem teheti meg, ez törvényellenes" - idézte fel külügyi munkájának nehézségeit Tillerson.

Aztán jött Trump a következő Twitter-poszttal:

Ebben az elnök egyszerűen lehülyézte a volt külügyminiszterét, azt írta, olyan buta, mint a kő, ráadásul pokolian lusta is, és “nem voltak meg a szellemi képességei” ahhoz, hogy ellássa a feladatait, és nem győzött tőle minél hamarabb megszabadulni. A mostani külügyminiszter, Mike Pompeo azonban remek munkát végez.

Donald Trump és Rex TillersonFotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Rex Tillersont, aki az Exxon Mobil vezérigazgatója volt korábban, széles körben dicsérték és elismerték, és miniszteri jelölését jó döntésnek tartották. Ám az üzletemberből lett miniszter meglehetősen rövid idő alatt elveszítette az üzletemberből lett elnök rokonszenvét. Ahogyan romlott a viszony az elnök és minisztere között, Donald Trump egyre gyakrabban alázta meg nyilvánosan is Rex Tillersont. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke például még tavaly azt mondta nyilvánosan, hogy Trump "megpróbálja kiherélni" a minisztert.

Tavaly októberben Trump még azt is nyilvánosan felajánlotta Tillersonnak, hogy mérjék össze intelligenciaszintjüket. Ez azt követően történt, hogy Tillerson állítólag szűk körben "degeneráltnak" nevezte Trumpot. A minősítés elhangzását Tillerson soha nem cáfolta, Trump viszont "hamis hírnek" nevezte. (via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.