1700 embert állítottak elő Franciaországban a szombati tüntetéseken

Tbg
külföld
2018 december 09., 08:05
comments 178

Kisebb intenzitással, de szombaton is országszerte tartottak megmozdulásukat Franciaországban az üzemanyagárak adótartalmának emelése ellen, írja a BBC.

Szombaton 1700 ember tartóztattak le, országszerte 125 ezren vonultak utcára. Az erőszakos cselekmények intenzitása csökkent, írja a BBC, ennek ellenére Párizsban szombaton is volt gyújtogatás, a rendőrök gumilövedékekkel oszlattak a legforrongóbb helyszínen, ahol körülbelül tízezren mozdultak meg.

A rendőrség létszáma szombaton 90 ezer fő volt. A hatóságok taktikát változtattak, nagy létszámban vonulnak ki, és azonnal letartóztatásokba kezdenek, amint egy-egy megmozdulás eldurvulna.

Az AFP összesítése szerint így változott a tüntetések nagysága a létszámot és a sérültek számát tekintve:

  • November 17., 282 ezer tüntető, egy halott, 409 sebesült, 73 őrizetbe vétel
  • November 24., 166 ezer tüntető, 84 sebesült, 307 őrizetbe vétel
  • December 1., 136 ezer tüntető, 263 sebesült, 630 őrizetbe vétel
  • December 8., 125 ezer tüntető, 118 sebesült, 1723 letartóztatás

A francia miniszterelnök, Edouard Philippe korábban bejelentette, a kormány lemond adónövelési terveiről, és tárgyalásokba kezd a demonstrálókkal. "Nincs olyan adó, amely megbomlaszthatja nemzeti egységünket" - fogalmazott. (BBC/Címlapfotó: Sameer Al-Doumy/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.