1700 embert állítottak elő Franciaországban a szombati tüntetéseken

Kisebb intenzitással, de szombaton is országszerte tartottak megmozdulásukat Franciaországban az üzemanyagárak adótartalmának emelése ellen, írja a BBC.

Szombaton 1700 ember tartóztattak le, országszerte 125 ezren vonultak utcára. Az erőszakos cselekmények intenzitása csökkent, írja a BBC, ennek ellenére Párizsban szombaton is volt gyújtogatás, a rendőrök gumilövedékekkel oszlattak a legforrongóbb helyszínen, ahol körülbelül tízezren mozdultak meg.

A rendőrség létszáma szombaton 90 ezer fő volt. A hatóságok taktikát változtattak, nagy létszámban vonulnak ki, és azonnal letartóztatásokba kezdenek, amint egy-egy megmozdulás eldurvulna.

Az AFP összesítése szerint így változott a tüntetések nagysága a létszámot és a sérültek számát tekintve:

  • November 17., 282 ezer tüntető, egy halott, 409 sebesült, 73 őrizetbe vétel
  • November 24., 166 ezer tüntető, 84 sebesült, 307 őrizetbe vétel
  • December 1., 136 ezer tüntető, 263 sebesült, 630 őrizetbe vétel
  • December 8., 125 ezer tüntető, 118 sebesült, 1723 letartóztatás

A francia miniszterelnök, Edouard Philippe korábban bejelentette, a kormány lemond adónövelési terveiről, és tárgyalásokba kezd a demonstrálókkal. "Nincs olyan adó, amely megbomlaszthatja nemzeti egységünket" - fogalmazott. (BBC/Címlapfotó: Sameer Al-Doumy/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.