Egy indián rezervátum, ahol drón a postás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Moose Cree First NationFotó: http://www.moosecree.com

Ontario nagyon távoli, északi részén, egy indián őslakosok lakta területen jövőre beüzemelik a drónpostát. 

A kanadai Moose Cree First Nation két területi egységből áll: egy szigetből, és egy 170 m2  nagyságú földterületből a közeli Moose folyó mentén, itt fekszik Moosonee.

A sziget nyáron csak csónakkal vagy helikopterrel, télen csupán egy fagyott földnyúlványon megközelíthető  megközelíthető, így nem csoda, ha a rezervátum kormánya úgy döntött, könnyít a helyiek életén. 

A kormány megállapodott egy drónszolgáltatóval, hogy évi 2,5 millió kanadai dollárért drónpostát állítanak üzembe - megkönnyítve ezzel a gyógyszerek, élelmiszerek, kisebb csomagok és persze a hagyományos levélposta forgalmát a sziget és a szárazföld között. 

A szolgáltatás tavasszal, egy éves tesztüzemmód után indul, a postázható cuccok maximum tömeg 5 kilogramm lehet. A gépek hozzávetőleg 5 kilométert tesznek majd meg a rezervátum két egysége között. 

A helyi kormány szóvivője szerint télen lesz igazi áldás a szolgáltatás, mert ha a folyó befagy, nehézkes és veszélyes közlekedés a sziget és a szárazföld között. 

A történet érdekessége, ahogy a CBC tudósításában egy helyi elmondja, hogy Moose Cree 4400 lakója többségében őslakos, akik többnyire elvonultan élnek, és nem keresik a lehetőségét a technológiai innovációknak. Most mégis elsők közt lesznek, akiknél drónok felváltják a hagyományos postai szolgáltatásokat. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.