Kisebbségi kormány alakul Belgiumban

Fülöp király elfogadta a kormányból távozó nacionalista Új Flamand Szövetség három miniszterének lemondását, így új kormány áll fel Belgiumban, de ismét a Reformmozgalmat vezető Charles Michel vezetésével. 

Középen Charles Michel belga kormányfőFotó: NICOLAS MAETERLINCK

A kormányválság azután tetőzött, hogy a parlament simán megszavazta az ENSZ migrációs csomagjának elfogadását. Ezt követően az Új Flamand Szövetség bejelentette, hogy kilépnek a kormányból. A szövetség mellett a populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) és a Néppárt (PP) szavazott még a dokumentum aláírása ellen. 

Az Új Flamand Szövetséget vezető Bart De Wever korábban nem fenyegetett a kilépéssel, viszont utólag azt nehezményezte, hogy a parlamenti szavazásnak nincs jogi kötőereje, így Michel megtehette volna, hogy azt figyelmen kívül hagyva egyeztet a kormánnyal. Szombaton ezért tovább egyeztettek a koalíciós partnerek, de nem sikerült megegyezniük, így az Új Flamand Szövetség távozik a kormányból. 

A három miniszteri posztot - köztük a belügyminiszteri, és a migrációért is felelős szociális és közegészségügyi miniszteri posztot - valamint további három államtitkári posztot a Reformmozgalom, a kereszténydemokraták és liberálisok között osztják szét.   

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.