Kisebbségi kormány alakul Belgiumban

külföld
2018 december 09., 16:08

Fülöp király elfogadta a kormányból távozó nacionalista Új Flamand Szövetség három miniszterének lemondását, így új kormány áll fel Belgiumban, de ismét a Reformmozgalmat vezető Charles Michel vezetésével. 

Középen Charles Michel belga kormányfő
photo_camera Középen Charles Michel belga kormányfő Fotó: NICOLAS MAETERLINCK

A kormányválság azután tetőzött, hogy a parlament simán megszavazta az ENSZ migrációs csomagjának elfogadását. Ezt követően az Új Flamand Szövetség bejelentette, hogy kilépnek a kormányból. A szövetség mellett a populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) és a Néppárt (PP) szavazott még a dokumentum aláírása ellen. 

Az Új Flamand Szövetséget vezető Bart De Wever korábban nem fenyegetett a kilépéssel, viszont utólag azt nehezményezte, hogy a parlamenti szavazásnak nincs jogi kötőereje, így Michel megtehette volna, hogy azt figyelmen kívül hagyva egyeztet a kormánnyal. Szombaton ezért tovább egyeztettek a koalíciós partnerek, de nem sikerült megegyezniük, így az Új Flamand Szövetség távozik a kormányból. 

A három miniszteri posztot - köztük a belügyminiszteri, és a migrációért is felelős szociális és közegészségügyi miniszteri posztot - valamint további három államtitkári posztot a Reformmozgalom, a kereszténydemokraták és liberálisok között osztják szét.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.