Netanyahu arra kérte a német kormányt, helyezzen nyomást baloldali alapítványokra, hogy ne támogassanak izraeli civileket

külföld
2018 december 09., 19:32
comments 232

Egy független izraeli híroldal, a +972 a német Die Tageszeitung-ra hivatkozva közölt cikket arról, hogy több forrásuk szerint a Netanyahu-kormány levélben kérte a német kormányt, hogy helyezzen nyomást azokra a baloldali alapítványokra, amelyek támogatják őket. 

Benjamin Netanyahu tévéinterjút ad 2018. november 18-án Tel Avivban
photo_camera Benjamin Netanyahu tévéinterjút ad 2018. november 18-án Tel Avivban Fotó: JACK GUEZ/AFP

A két érintett alapítvány a Zöldek pártalapítványa, a Heinrich Böll Stiftung és a Baloldal pártalapítványa, a Rosa Luxemburg Stiftung. A lap azt írja, a két alapítvány által rendelkezésükre bocsátott összeg alig 9 százalékát tette ki éves költségvetésüknek, amit 40 százalékban az olvasók adnak össze adományok útján. Mindkét alapítvány további támogatásáról biztosította az újságot. 

A Tageszeitung szerint Izrael (a 7 oldalas levélben) azt kérte Németországtól, „az alapoktól gondolja újra”, hogy a különböző német alapítványok milyen civil szervezeteket és újságokat támogatnak Izraelben, mert úgy látják, hogy általuk Németország izraeli belügyekbe avatkozik be. A levél külön említi a +972 magazint, mint elrettentő példát, amelyet nemzetellenesnek tartanak.

A német kormány nem kommentálta a levelet, az izraeli védelmi minisztérium pedig tagadta, hogy ilyen kéréssel fordultak volna a németekhez. 

A Heinrich Böll azt közölte, az ügy jól mutatja, miért fontos támogatni a független fórumokat egy olyan országban, ahol a hatalom számontartja a vele szemben kritikus civileket. 

A +972-t, írják a szerzők, olyan izraeli és palesztin fiatalok írják, akik elkötelezettek a területi követelések felszámolásában, a demokratikus értékek képviseletében és az információ szabadságának védelmében. Szerintük a Netanyahu-kormány azzal próbál hangulatot kelteni ellenük, hogy nyugat-európai kormányok idegen ügynökeiként állítják be őket. (+972)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.