A 14 éves korában írt twitjei miatt tehetik tönkre a fiatal amerikai sportzseni karrierjét

sport
2018 december 10., 06:00
comments 200

Órákkal azután, hogy elnyerte a Heisman Trophyt, vagyis az év legjobb egyetemista amerikafocistájának járó, igen tekintélyes díjat, rém kellemetlen helyzetbe került és bocsánatkérésre kényszerült a 21 éves Kyler Murray. Az Oklahoma irányítója, aki arról híres, hogy akár két, teljesen eltérő sportágban is szupersztár lehet, hiszen előszerződéssel már egy éve leigazolta az MLB-s Oakland A’s baseballcsapata, azért kért bocsánatot, mert napvilágra került egy rakás olyan, 2012 táján írt twitje, amikben sűrűn használta a “queer” kifejezést, vagyis buzizott. Első pillantásra klasszikus homofób lelepleződésnek is tűnhetne az ügy, csakhogy

  • Murray a twitek írásának idején 14-15 éves gyerek volt.
  • A posztokban nem melegekre gyűlölködik amiatt, hogy melegek, hanem a haverjainak ír kábé olyanokat, hogy “Mind homárok vagytok” meg “Homár” meg “Nem is értem, miről beszéltek, ratyik”. Az angol “queer” kifejezés ugyanis ilyen kontextusban használva nem számít valami különösebben durva szitokszónak, nincs olyan stílusértéke, mintha valaki magyarul buzizna.

A sportoló vasárnap arról twitelt, hogy

Bocsánatot kérek azokért a 14 és 15 éves koromban írt twitekért, amik ma előkerültek. Rosszul válogattam meg a szavaimat, amik nem tükrözik azt, aki vagyok vagy amiben hiszek. Nem állt szándékomban kipécézni egyetlen személyt vagy csoportot sem.

link Forrás

Murray esete mégsem egyedi. Kelvin Pena, aki Snow White néven többmilliós követőtáborral bíró, állatos videókat posztoló Instagram-sztár, az ősszel azért került bajba, mert kiderült, hogy 12 éves korában nőgyalázó és heil hitler-ezős kirohanásokat posztolt ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.