A 14 éves korában írt twitjei miatt tehetik tönkre a fiatal amerikai sportzseni karrierjét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Órákkal azután, hogy elnyerte a Heisman Trophyt, vagyis az év legjobb egyetemista amerikafocistájának járó, igen tekintélyes díjat, rém kellemetlen helyzetbe került és bocsánatkérésre kényszerült a 21 éves Kyler Murray. Az Oklahoma irányítója, aki arról híres, hogy akár két, teljesen eltérő sportágban is szupersztár lehet, hiszen előszerződéssel már egy éve leigazolta az MLB-s Oakland A’s baseballcsapata, azért kért bocsánatot, mert napvilágra került egy rakás olyan, 2012 táján írt twitje, amikben sűrűn használta a “queer” kifejezést, vagyis buzizott. Első pillantásra klasszikus homofób lelepleződésnek is tűnhetne az ügy, csakhogy

  • Murray a twitek írásának idején 14-15 éves gyerek volt.
  • A posztokban nem melegekre gyűlölködik amiatt, hogy melegek, hanem a haverjainak ír kábé olyanokat, hogy “Mind homárok vagytok” meg “Homár” meg “Nem is értem, miről beszéltek, ratyik”. Az angol “queer” kifejezés ugyanis ilyen kontextusban használva nem számít valami különösebben durva szitokszónak, nincs olyan stílusértéke, mintha valaki magyarul buzizna.

A sportoló vasárnap arról twitelt, hogy

Bocsánatot kérek azokért a 14 és 15 éves koromban írt twitekért, amik ma előkerültek. Rosszul válogattam meg a szavaimat, amik nem tükrözik azt, aki vagyok vagy amiben hiszek. Nem állt szándékomban kipécézni egyetlen személyt vagy csoportot sem.

Murray esete mégsem egyedi. Kelvin Pena, aki Snow White néven többmilliós követőtáborral bíró, állatos videókat posztoló Instagram-sztár, az ősszel azért került bajba, mert kiderült, hogy 12 éves korában nőgyalázó és heil hitler-ezős kirohanásokat posztolt ki.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.