Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánypárti propagandaoldal

vallás
2018 december 10., 14:29

Szőcs Csaba katolikus plébános, a Gyulafehérvári Főegyházmegye papja a vasarnap.hu internetes oldalról azt mondta a Szemlélek keresztény blognak, hogy:

„A kollégáim fedezték fel a közelmúltban ezt az oldalt. Semmi közünk nincs hozzá, semmilyen megkeresést nem kaptunk a honlap szerkesztői részéről.”

Azért keresték meg, mert ő az igazgatója az erdélyi Verbum Egyesületnek, ami kiadja az 1991 óta létező, Vasárnap nevű katolikus hetilapot.

Megtévesztően másolták le a weboldalhoz a 27 éves lap arculatát:

photo_camera Felül az eredeti, alul a politikai weboldal Forrás: Szemlélek

A lap nem tervez feljelentést tenni, hiszen le se védették Magyarországon a Romániában 4 katolikus egyházmegye által közösen használt nevet és logót.

Az oldal cikkeinek elrendezése egyébként hasonlít a Szemlélekére, és ugyan a vasarnap.hu egyházi oldal benyomását kelti (kiemelt címkék: „Eucharisztikus Világkongresszus”, „Keresztény könnyűzene”, „Napipápa”, „Advent”), de a szerzők között ilyen nevek vannak:

  • Azbej Tristan államtitkár
  • Tarnai Richárd kormánymegbízott
  • Fűrész Tünde korábbi helyettes államtitkár
photo_camera Forrás: vasarnap.hu

A cikkek pedig ilyenek: „Karácsony szétverné az országot karácsonyra”, „A CEU rektora megkap minden liberális szabadságot, amire csak vágyik”, „Európai adófizetők pénzét utalják az illegális bevándorlók részére”, „Az Európai Parlamentben a balliberális képviselők a maguk szabályai szerint alakítják a demokráciát”. (Szemlélek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.