Hasogdzsi utolsó szavai: „Nem kapok levegőt”

külföld
2018 december 10., 11:15
comments 165

A CNN olyan forrással beszélt, aki olvasta annak a titkos hangfelvételnek az átiratát, amely Jamal Kashoggi publicista meggyilkolása közben készült Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Eszerint a szaúd-arábiai rezsimet kritizáló, egy ideje az Egyesült Államokban élő publicista utolsó szavai - a korábbi híradásoknak megfelelően - tényleg azok voltak, hogy

"Nem kapok levegőt!"

Egész pontosan háromszor mondta ezt, mielőtt végképp elhallgattatták volna.

A teljes átiratot ismerő forrás szerint a hangfelvétel világosan bizonyítja, hogy szó sem volt semmiféle félresiklott emberrablásról vagy véletlen esetről, a halálbrigád jól kidolgozott tervet követve gyilkolta meg az újságírót.

Az átirat szerint a dulakodás hangjai azután kezdődtek, hogy valaki - feltételezések szerint Maher Abdulaziz Mutreb, a Bin Szalman koronaherceg bizalmasának számító exdiplomata azt mondta Hasogdzsinak, hogy:

"Haza fogsz jönni!"

A CNN szerint ezután kezdődött a dulakodás, ami közben háromszor hangzott el, hogy az áldozat nem kap levegőt, majd sikolyok és hörgés hallatszottak. Aztán fűrészelés és vágás hangjai, miközben valaki - a gyanú szerint a csapattal tartó igazságügyi orvosszakértő - tanácsokat ad a többieknek, hogyan kezeljék a helyzetet:

"Tegyétek be a fülhallgatótokat vagy hallgassatok zenét, mint én."

A CNN forrása szerint az akció közben többször is felhívtak valakit Rijádban, hogy az események állásáról tájékoztassák. Amerikai titkosszolgálati források szerint Szaúd-Al Kahtanit, a koronaherceg korábbi bizalmas tanácsadóját keresték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.