Újranyitnák a természetvédelmi területen lévő uránbányát Paks2 miatt a Mecsekben


Bár 2016-ban kétszer is elutasították a hatóságok, ismét adták a kérelmet a Pécstől néhány kilométerre, a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben fekvő uránbánya újranyitására, írja a 24.hu. A Natura 2000-es természetvédelmi területen 1997-ig működött uránbánya egészen a '60-as évektől. A Magyar Urán Resources Kft. két évvel ezelőtti beadványát többek közt azzal az indokkal utasították el, hogy 

„a tervezett uránbánya felszín alatti bányaterülete, vágatai és létesítményei szinte teljes egészében a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet országos jelentőségű védett természeti területe alatt helyezkednek el változó mélységben. Két helyszín pedig konkrétan érinti a Tájvédelmi Körzet felszíni, országos jelentőségű védett természeti területét, mely területek egyben a Natura 2000 hálózatnak is részei”.

A mostani kérelem szerint 2021-ben nyitnák újra a munkát és legalább 27 évig működnének. A cég konkrétan hivatkozik az engedélyezési eljárás dokumentumaiban a paksi bővítésre: 

"a Nemzeti Energiastratégia szerint a következő két évtizedben az urán szerepének növekedése várható az országban. Ennek megvalósulását mutatja a Paks-II. Atomerőmű fejlesztési projekt is. "

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.