Újranyitnák a természetvédelmi területen lévő uránbányát Paks2 miatt a Mecsekben

politika
2018 december 10., 14:38


Bár 2016-ban kétszer is elutasították a hatóságok, ismét adták a kérelmet a Pécstől néhány kilométerre, a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben fekvő uránbánya újranyitására, írja a 24.hu. A Natura 2000-es természetvédelmi területen 1997-ig működött uránbánya egészen a '60-as évektől. A Magyar Urán Resources Kft. két évvel ezelőtti beadványát többek közt azzal az indokkal utasították el, hogy

„a tervezett uránbánya felszín alatti bányaterülete, vágatai és létesítményei szinte teljes egészében a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet országos jelentőségű védett természeti területe alatt helyezkednek el változó mélységben. Két helyszín pedig konkrétan érinti a Tájvédelmi Körzet felszíni, országos jelentőségű védett természeti területét, mely területek egyben a Natura 2000 hálózatnak is részei”.

A mostani kérelem szerint 2021-ben nyitnák újra a munkát és legalább 27 évig működnének. A cég konkrétan hivatkozik az engedélyezési eljárás dokumentumaiban a paksi bővítésre:

"a Nemzeti Energiastratégia szerint a következő két évtizedben az urán szerepének növekedése várható az országban. Ennek megvalósulását mutatja a Paks-II. Atomerőmű fejlesztési projekt is. "

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.