Egyiptomban szigorítják a sárga mellények kereskedelmét

Tbg
külföld
2018 december 11., 09:39
comments 88

Az egyiptomi rezsim annyira megijedt a franciaországi tüntetéshullám hatásaitól, hogy megszigorította a sárga mellények árusítását. A sárga mellény a francia adóemelések elleni tüntetések szimbolóumává vált.

Az AP azt írja, hat munkavédelmi ruházatokat áruló kereskedővel beszéltek Kairóban, ebből négyen is megerősítették, hogy a rendőrség utasítására civileknek már nem árulnak ilyet.

Vásárolni mostantól csak a rendőrség által különengedélyben részesített építőipari cégek vásárolhatnak. Hivatalosan nem erősítették meg a hírt az egyiptomi hatóságok, de az AP névtelenséget kérő biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, január végéig tart a korlátozás.

Január 25-én lesz a 2011-es tüntetéshullám kitörésének évfordulója, amely megdöntötte Hoszni Mubarak rendszerét. A később arab tavaszként is ismertté vált folyamat eredményeként majdnem egy évre a mérsékeltnek tartott iszlamista erők, a Muszkim Testvériség vette át a hatalmat, amit végül újabb tüntetésshullám sodort el.

A stabilitást végül Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok hatalomrakerülése jelentette, ám ez a meglévő jogállamiság lebontásával is együtt járt. (Guardian/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.