Egyiptomban szigorítják a sárga mellények kereskedelmét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az egyiptomi rezsim annyira megijedt a franciaországi tüntetéshullám hatásaitól, hogy megszigorította a sárga mellények árusítását. A sárga mellény a francia adóemelések elleni tüntetések szimbolóumává vált.

Az AP azt írja, hat munkavédelmi ruházatokat áruló kereskedővel beszéltek Kairóban, ebből négyen is megerősítették, hogy a rendőrség utasítására civileknek már nem árulnak ilyet.

Vásárolni mostantól csak a rendőrség által különengedélyben részesített építőipari cégek vásárolhatnak. Hivatalosan nem erősítették meg a hírt az egyiptomi hatóságok, de az AP névtelenséget kérő biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, január végéig tart a korlátozás.

Január 25-én lesz a 2011-es tüntetéshullám kitörésének évfordulója, amely megdöntötte Hoszni Mubarak rendszerét. A később arab tavaszként is ismertté vált folyamat eredményeként majdnem egy évre a mérsékeltnek tartott iszlamista erők, a Muszkim Testvériség vette át a hatalmat, amit végül újabb tüntetésshullám sodort el.

A stabilitást végül Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok hatalomrakerülése jelentette, ám ez a meglévő jogállamiság lebontásával is együtt járt. (Guardian/AP)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.