Egyiptomban szigorítják a sárga mellények kereskedelmét

Az egyiptomi rezsim annyira megijedt a franciaországi tüntetéshullám hatásaitól, hogy megszigorította a sárga mellények árusítását. A sárga mellény a francia adóemelések elleni tüntetések szimbolóumává vált.

Az AP azt írja, hat munkavédelmi ruházatokat áruló kereskedővel beszéltek Kairóban, ebből négyen is megerősítették, hogy a rendőrség utasítására civileknek már nem árulnak ilyet.

Vásárolni mostantól csak a rendőrség által különengedélyben részesített építőipari cégek vásárolhatnak. Hivatalosan nem erősítették meg a hírt az egyiptomi hatóságok, de az AP névtelenséget kérő biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, január végéig tart a korlátozás.

Január 25-én lesz a 2011-es tüntetéshullám kitörésének évfordulója, amely megdöntötte Hoszni Mubarak rendszerét. A később arab tavaszként is ismertté vált folyamat eredményeként majdnem egy évre a mérsékeltnek tartott iszlamista erők, a Muszkim Testvériség vette át a hatalmat, amit végül újabb tüntetésshullám sodort el.

A stabilitást végül Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok hatalomrakerülése jelentette, ám ez a meglévő jogállamiság lebontásával is együtt járt. (Guardian/AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.