A Ford két volt vezetőjét ítélték el Argentínában kínzás és emberrablás miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

A Ford autógyár két volt vezetőjét ítélték börtönbüntetésre Argentínában. Ez az első alkalom, hogy magas rangú vállalati vezetőket ítélnek el az argentin katonai diktatúra idején elkövetett bűnök miatt.

Hector Sibilla volt biztonsági vezető 12, Pedro Mueller volt igazgató pedig 10 évet kapott. A bíróság mindkettőjükről megállapította, hogy fogságban tartottak embereket, erőszakot és fenyegetéseket alkalmaztak szakszervezeti vezetőkkel és a munkások képviselőivel szemben. Sibilláról kimondták, hogy legalább egy esetben egy kínzásnál is jelen volt. Fogvatartási központot alakítottak ki a gyárban, ahol maszkos alakok bilincseltek és vertek meg embereket. Túlélők, és az áldozatok rokonai tapsviharban törtek ki az ítélet után. 

Az argentin katonai diktatúra 1976-tól 1983-ig tartott, ebben az időszakban rendszeresek voltak a törvényen kívüli gyilkosságok, az emberrablás és kínzások, több tízezer áldozattal, akik főleg baloldaliak, diákok és újságírók voltak. (DW)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.