Beperelte a bostoni szimfonikusokat az elsőfuvolásuk*

külföld
2018 december 13., 08:31
comments 216
Elizabeth Rowe, a bostoni szimfonikusok vezérfurulyása.
photo_camera Elizabeth Rowe, a bostoni szimfonikusok vezérfurulyása. Fotó: Boston Symphony Orchestra / Youtube

Beperelte munkaadóját, a bostoni szimfonikusokat Elizabeth Rowe, a zenekar fuvola-szólamvezetője*. Rowe 200 ezer dollárnyi elmaradt juttatást követel a zenekartól, mert mint kiderült, évi 65 ezer dollárral keres kevesebbet egy zenésztársánál, aki ugyanolyan szerepben van, mint ő, viszont vele szemben férfi.

A zenekar oboa-szólamvezetője, John Ferrillo évi 314 ezer dollárt keres, Rowe vele szemben csak évi 250 ezer dollárt. Rowe szerint kettejüknek ugyanannyit kéne keresniük, a különbség oka szerinte az, hogy ő nő.

Massachusetts államban, ahol Boston is van, a törvények egyenlő bérezést írnak elő a férfiaknak és a nőknek. Rowe pere ezt a szabályozást is teszteli.

Ellenkeresetében a zenekar, amely az egyik legrangosabb az Egyesült Államokban, azzal érvel, hogy Ferrillo azért keres többet, mert oboázni nehezebb, mint fuvolázni. Ferrillo erről azt nyilatkozta, hogy oboázni valóban nehéz, de ő maga Rowe-val ért egyet, szerinte is ugyanannyit kéne keresniük.

Azt is írták, hogy fuvolásból több van, mint oboásból, így az utóbbiak előnyben vannak a bértárgyalásokon. Illetve megjegyezték, hogy Rowe kilenc másik szólamvezetőnél is jobban keres, akik közül csak egy nő, a többi nyolc férfi. A pert ugyan nem kívánták kommentálni, de a Telegraphnak határozottan tagadták, hogy a fizetések megállapításakor a munkatárs nemének bármilyen szerepe lenne.

*Pontosítás: a cikk eredetijében vezérfurulyást, javítás után vezérfuvolást írtam. Mindkét megnevezés pontatlan volt, elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.