Beperelte a bostoni szimfonikusokat az elsőfuvolásuk*

Elizabeth Rowe, a bostoni szimfonikusok vezérfurulyása.Fotó: Boston Symphony Orchestra / Youtube

Beperelte munkaadóját, a bostoni szimfonikusokat Elizabeth Rowe, a zenekar fuvola-szólamvezetője*. Rowe 200 ezer dollárnyi elmaradt juttatást követel a zenekartól, mert mint kiderült, évi 65 ezer dollárral keres kevesebbet egy zenésztársánál, aki ugyanolyan szerepben van, mint ő, viszont vele szemben férfi.

A zenekar oboa-szólamvezetője, John Ferrillo évi 314 ezer dollárt keres, Rowe vele szemben csak évi 250 ezer dollárt. Rowe szerint kettejüknek ugyanannyit kéne keresniük, a különbség oka szerinte az, hogy ő nő.

Massachusetts államban, ahol Boston is van, a törvények egyenlő bérezést írnak elő a férfiaknak és a nőknek. Rowe pere ezt a szabályozást is teszteli.

Ellenkeresetében a zenekar, amely az egyik legrangosabb az Egyesült Államokban, azzal érvel, hogy Ferrillo azért keres többet, mert oboázni nehezebb, mint fuvolázni. Ferrillo erről azt nyilatkozta, hogy oboázni valóban nehéz, de ő maga Rowe-val ért egyet, szerinte is ugyanannyit kéne keresniük.

Azt is írták, hogy fuvolásból több van, mint oboásból, így az utóbbiak előnyben vannak a bértárgyalásokon. Illetve megjegyezték, hogy Rowe kilenc másik szólamvezetőnél is jobban keres, akik közül csak egy nő, a többi nyolc férfi. A pert ugyan nem kívánták kommentálni, de a Telegraphnak határozottan tagadták, hogy a fizetések megállapításakor a munkatárs nemének bármilyen szerepe lenne.

*Pontosítás: a cikk eredetijében vezérfurulyást, javítás után vezérfuvolást írtam. Mindkét megnevezés pontatlan volt, elnézést.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.