Meghalt Evelyn Berezin, a szövegszerkesztő feltalálója

külföld
2018 december 13., 05:03

A múlt héten, 93 éves korában elhunyt Evelyn Berezin, akit a Data Security alkotójaként a szövegszerkesztő feltalálójaként tisztelnek. Unokaöccse tájékoztatása szerint rákban szenvedett, és visszautasította a kezelést.

Berezin, aki 1962-ben megalkotta a világ egyik első számítógépes repülőjegy-foglaló rendszerét, de fejlesztett automata banki rendszert, lóversenyterminált, illetve az amerikai hadsereg számára célzókalkulátort is, 1971-ben dobta piacra Redactron nevű cégével a Data Secretaryt, amit a világ első szövegszerkesztőjének tartanak.

Berezin, aki saját bevallása szerint azért alapította cégét, mert úgy érezte, hogy alkalmazottként nem érvényesülhet sehol, 1976-ban adta el a Redactront. Ekkor a BusinessWeek magazin már az USA legbefolyásosabb vezetői között listázta.

Berezin saját elbeszélése szerint eredetileg egy elektromos pénztárgépet akart készíteni, ebből lett végül a szövegszerkesztő. Már csak azért is, mert akkoriban elmondása szerint "az Egyesült Államok teljes népességének 6 százaléka dolgozott titkárnőként".

Hogy a Data Secretary mennyire úttörő eszköz volt, azt talán az jelzi a legjobban, hogy amikor 1968-69-ben fejleszteni kezdte, még szinte senkinek se volt asztali számítógépe. Az egyetlen, számítógépre valamennyire hasonlító eszköz az IBM MT/ST nevű írógépe volt, amely már mágnesszalagra rögzítette a leírtakat. Ezt ugyan az IBM szövegszerkesztőként reklámozta, de ez csipek helyett még relékkel dolgozott. Berezin viszont úgy gondolta, hogy az integrált áramköröké a jövő, azokból tud majd elég kicsi, olcsó és megbízható szövegszerkesztőt összerakni. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.