Öngyilkosság, hogy nem fokozzuk a klímaváltozás elleni küzdelmet

"Nem csupán erkölcstelen, egyenesen öngyilkos", ha a világ nem hajlandó fokozni a globális klímaváltozás elleni küzdelmet, jelentette ki Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, aki visszautazott Lengyelországba, hogy személyesen próbálja kijárni, hogy a klímacsúcs jusson valamire.

A csúcstalálkozón az Egyesült Államok még azt is megakadályozta, hogy a résztvevők közös nyilatkozatban ismerjék el az ENSZ kormányközi klímatestületének legfrissebb megállapításait, melyek szerint mindössze egy évtizedünk maradt arra, hogy drasztikusan csökkentsük a szénszármazékok használatát, ezzel végre csökkentve a még mindig növekvő széndioxid-kibocsátást.

A tudomány jelen állása szerint ha nem változtatunk sürgősen, már a mi életünkben katasztrofális következményei lesznek a klímaváltozásnak. Egy friss kutatás szerint már 2030-ra hárommillió éve nem látott mértékben felmelegedhet a bolygó - hárommillió éve a Föld teljesen jégmentes volt, az óceánok szintje pedig 18 méterrel haladta meg a mostanit.

Azt, hogy Guterres végső kétségbeesésében visszautazott a klímacsúcsra, a megfigyelők rossz jelnek tartják. Ez szerintük arra utal, hogy az elmúlt napokban semmilyen előrelépés nem történt a csúcstalálkozón.

"Ha veszni hagyjuk ezt a lehetőséget, az tönkreteheti utolsó esélyünket a felmelegedés megfékezésére" - mondta Guterres. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.