Bécsben és Belgrádban is sokezren tüntettek a kormány ellen

külföld
2018 december 15., 20:37
comments 276

Bécsben 

mintegy 17 ezren tüntettek az osztrák kormány migrációs és szociális politikája ellen szombaton. ( A rendőrség 17 ezer aktivistáról számolt be, míg a tüntetések szervezője, a Forró tavasz szövetség szerint 50 ezer résztvevő volt.) A tiltakozást a Sebastian Kurz kancellár vezette kormány megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából tartották. 

Kancellár, alkancellár, nein, danke
photo_camera Kancellár, alkancellár, nein, danke Fotó: ALEX HALADA/AFP

„A jobbra húzódás, a rasszizmus és a szociális megszorítások” elleni tüntetésre baloldali politikai erők, szakszervezetek, feminista és idegengyűlölettel szemben alakult csoportok hívták az embereket. 520 rendőr biztosította a békésen lezajló tüntetést. Egyes aktivisták sárga mellényeket viseltek, amelyek az Emmanuel Macron francia államfő kormánya elleni tiltakozások szimbólumaivá váltak. 

A tüntetők nehezményezték, hogy Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár és Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár kormánya bevándorlásellenes politikát folytat, amelynek részeként lefaragna a sokgyermekes családok támogatásából is. Az intézkedés elsősorban külföldieket céloz, de osztrák állampolgárokat is érint. 

Szintén nagy felháborodást váltott ki az osztrák munkajogi törvények lazítása, ami lehetővé teszi a napi tizenkét órás munkavégzést. 

Belgrádban 

is több ezren tüntettek  szombat este a hideggel és a hóeséssel dacolva Aleksandar Vucic szerb államfő ellen. A tüntetők menete az elnökségi palota elé vonult Vucic lemondását követelve.

Az aktivisták különösen sérelmezték a sajtó kormánypárt általi ellenőrzését.

A „Véget vetni az erőszaknak” jelszóval megtartott ellenzéki tüntetés előzménye, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket. Az emiatt tartott tüntetést aztán a kormánypárti Studio B televízió műsorában az ellenzékiek állítása szerint teljesen jelentéktelennek tünteték fel, pedig mintegy tízezren vettek részt rajta.

Vucic a hét elején bejelentette, hogy nem fog engedni az ellenzék követeléseinek, még akkor sem, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg. A szombati demonstráción ezért olyan transzparenseket is lehetett látni, amelyekre azt írták, hogy „Én is egy vagyok az ötmillióból”.

Az ötmillióbóóóól az egy
photo_camera Az ötmillióbóóóól az egy Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

(MTI)
    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.