Bécsben és Belgrádban is sokezren tüntettek a kormány ellen

Bécsben 

mintegy 17 ezren tüntettek az osztrák kormány migrációs és szociális politikája ellen szombaton. ( A rendőrség 17 ezer aktivistáról számolt be, míg a tüntetések szervezője, a Forró tavasz szövetség szerint 50 ezer résztvevő volt.) A tiltakozást a Sebastian Kurz kancellár vezette kormány megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából tartották. 

Kancellár, alkancellár, nein, dankeFotó: ALEX HALADA/AFP

„A jobbra húzódás, a rasszizmus és a szociális megszorítások” elleni tüntetésre baloldali politikai erők, szakszervezetek, feminista és idegengyűlölettel szemben alakult csoportok hívták az embereket. 520 rendőr biztosította a békésen lezajló tüntetést. Egyes aktivisták sárga mellényeket viseltek, amelyek az Emmanuel Macron francia államfő kormánya elleni tiltakozások szimbólumaivá váltak. 

A tüntetők nehezményezték, hogy Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár és Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár kormánya bevándorlásellenes politikát folytat, amelynek részeként lefaragna a sokgyermekes családok támogatásából is. Az intézkedés elsősorban külföldieket céloz, de osztrák állampolgárokat is érint. 

Szintén nagy felháborodást váltott ki az osztrák munkajogi törvények lazítása, ami lehetővé teszi a napi tizenkét órás munkavégzést. 

Belgrádban 

is több ezren tüntettek  szombat este a hideggel és a hóeséssel dacolva Aleksandar Vucic szerb államfő ellen. A tüntetők menete az elnökségi palota elé vonult Vucic lemondását követelve.

Az aktivisták különösen sérelmezték a sajtó kormánypárt általi ellenőrzését.

A „Véget vetni az erőszaknak” jelszóval megtartott ellenzéki tüntetés előzménye, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket. Az emiatt tartott tüntetést aztán a kormánypárti Studio B televízió műsorában az ellenzékiek állítása szerint teljesen jelentéktelennek tünteték fel, pedig mintegy tízezren vettek részt rajta.

Vucic a hét elején bejelentette, hogy nem fog engedni az ellenzék követeléseinek, még akkor sem, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg. A szombati demonstráción ezért olyan transzparenseket is lehetett látni, amelyekre azt írták, hogy „Én is egy vagyok az ötmillióból”.

Az ötmillióbóóóól az egyFotó: OLIVER BUNIC/AFP

(MTI)
    

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.