Egy svéd egyetem professzora zsoldoscsapatot fogadott, hogy kihozzák egy hallgatóját az Iszlám Állam ostromából

külföld
2018 december 15., 11:50
comments 198

Charlotta Turner a svéd Lund Egyetem kémikus professzora, és most írta meg róla a svéd sajtó, hogy milyen eszközökhöz folyamodott 2014-ben, amikor megtudta, hogy egyik PhD-hallgató kutatója nem fogja tudni befejezni a kutatását, méghozzá az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. 

Firas Jumaah ugyanis Irakból üzente meg Svédországba, hogy a tervezettekkel ellentétben nem fog tudni visszatérni Lund városába, mert a várost, ahol éppen tartózkodik, körbevették az ISIS fegyveresei. Jumaah és családjának élete különösen veszélyben volt, mivel a kurd nemzetiségű vallási kisebbség, a jeziditiák tagjai, akikre kifejezetten vadásztak a kalifátus terroristái. 

Jumaah épp az ISIS előretörése miatt ment vissza a régióba, felesége hívta fel aggódva, hogy a terroristák már a szomszéd települést is elfoglalták. Hazautazott, hogy segítsen neki, illetve családtagjaiknak, de épp hogy megérkezett, körbevették az ő városukat is. 

Jamaah és felesége
photo_camera Jamaah és felesége

Ekkor, kétségbeesésében írt a témavezetőjének. Mint most az egyetemi lapnak elmondta, egyáltalán nem számított konkrét segítségre, inkább csak tehetetlenségében írt, hogy nem fog időben visszaérni, hogy befejezze a kutatását. 

Turner viszont nagyon felháborodott, és felvette a kapcsolatot az egyetem biztonsági főnökével, Per Gustafsonnal. És Gustafson mintha egész életében csak egy ilyen lehetőségre várt volna. Mint kiderült, az egyetemnek az egész világot behálózó biztonsági kapcsolatai vannak. Az akcióra az egyetem vezetősége is rábólintott, így Gustafson pár nap alatt felbérelt egy zsoldoscsapatot, akik alaposan felfegyverkezve behatoltak a városba, hogy kihozzák Jumaaht és családját. 

Gustafson szerint ez egyedülálló történet, nem tud arról, hogy lett volna még egy egyetem, amelyik hasonlóra vállalkozott volna. A megmentő akció simán ment, nem került sor összecsapásokra. A rejtekhelyén találták meg Jumaaht és feleségét, majd kihajtottak velük a városból az erbili reptérre, és onnan  biztonságban elhagyták a régiót. 

Jumaah visszaemlékezése szerint vegyes érzései voltak: egyrészt soha nem érezte magát még annyira privilegizált helyzetben lévőnek, mint amikor felbukkant az elit zsoldoscsapat, hogy elvigyék onnan. Ugyanakkor gyávának is érezte magát, mert anyját és nővérét hátra kellett hagynia, őket nem tudták volna kivinni a zsoldosok. Utólag kiderült, hogy családtagjai átvészelték az ISIS-es időszakot, azóta pedig a terroristákat visszaszorították onnan a nyugati országok és a kurdok alakulatai. 

Ő pedig befejezte a PhD-ját, és jelenleg egy malmői gyógyszeripari cégnek dolgozik. Mára pedig a zsoldosok felbérelésének költségét is nagyjából teljes egészében visszafizették az egyetemnek. (Local, FoxNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.