Egy svéd egyetem professzora zsoldoscsapatot fogadott, hogy kihozzák egy hallgatóját az Iszlám Állam ostromából

Charlotta Turner a svéd Lund Egyetem kémikus professzora, és most írta meg róla a svéd sajtó, hogy milyen eszközökhöz folyamodott 2014-ben, amikor megtudta, hogy egyik PhD-hallgató kutatója nem fogja tudni befejezni a kutatását, méghozzá az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. 

Firas Jumaah ugyanis Irakból üzente meg Svédországba, hogy a tervezettekkel ellentétben nem fog tudni visszatérni Lund városába, mert a várost, ahol éppen tartózkodik, körbevették az ISIS fegyveresei. Jumaah és családjának élete különösen veszélyben volt, mivel a kurd nemzetiségű vallási kisebbség, a jeziditiák tagjai, akikre kifejezetten vadásztak a kalifátus terroristái. 

Jumaah épp az ISIS előretörése miatt ment vissza a régióba, felesége hívta fel aggódva, hogy a terroristák már a szomszéd települést is elfoglalták. Hazautazott, hogy segítsen neki, illetve családtagjaiknak, de épp hogy megérkezett, körbevették az ő városukat is. 

Jamaah és felesége

Ekkor, kétségbeesésében írt a témavezetőjének. Mint most az egyetemi lapnak elmondta, egyáltalán nem számított konkrét segítségre, inkább csak tehetetlenségében írt, hogy nem fog időben visszaérni, hogy befejezze a kutatását. 

Turner viszont nagyon felháborodott, és felvette a kapcsolatot az egyetem biztonsági főnökével, Per Gustafsonnal. És Gustafson mintha egész életében csak egy ilyen lehetőségre várt volna. Mint kiderült, az egyetemnek az egész világot behálózó biztonsági kapcsolatai vannak. Az akcióra az egyetem vezetősége is rábólintott, így Gustafson pár nap alatt felbérelt egy zsoldoscsapatot, akik alaposan felfegyverkezve behatoltak a városba, hogy kihozzák Jumaaht és családját. 

Gustafson szerint ez egyedülálló történet, nem tud arról, hogy lett volna még egy egyetem, amelyik hasonlóra vállalkozott volna. A megmentő akció simán ment, nem került sor összecsapásokra. A rejtekhelyén találták meg Jumaaht és feleségét, majd kihajtottak velük a városból az erbili reptérre, és onnan  biztonságban elhagyták a régiót. 

Jumaah visszaemlékezése szerint vegyes érzései voltak: egyrészt soha nem érezte magát még annyira privilegizált helyzetben lévőnek, mint amikor felbukkant az elit zsoldoscsapat, hogy elvigyék onnan. Ugyanakkor gyávának is érezte magát, mert anyját és nővérét hátra kellett hagynia, őket nem tudták volna kivinni a zsoldosok. Utólag kiderült, hogy családtagjai átvészelték az ISIS-es időszakot, azóta pedig a terroristákat visszaszorították onnan a nyugati országok és a kurdok alakulatai. 

Ő pedig befejezte a PhD-ját, és jelenleg egy malmői gyógyszeripari cégnek dolgozik. Mára pedig a zsoldosok felbérelésének költségét is nagyjából teljes egészében visszafizették az egyetemnek. (Local, FoxNews)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.