Elnézést kért Miss USA, amiért a más országokból érkező szépségkirálynők angoltudásán gúnyolódott

Az amerikai szépségkirálynő, Sarah Rose Summers egy Instagramra feltöltött videóban gúnyolódott két versenytársán, a kambodzsai Nat Rernen és a vietnami H’Hen Nie-n. Summers a videóban arról beszélt, hogy Nie nagyon cuki és úgy tesz, mintha tudna angolul, de aztán kérdezel tőle valamit, és akkor csak bológat és mosolyog. Ez utóbbit már nem mondta Summers, hanem el is játszotta.

Ezután ugyanezt mondta el a kambodzsai versenyzőről is. A Guardian szerint a jelenetet úgy lehetett érteni, mintha Summers nem tudna róla, hogy vannak helyek a világon, ahol nem mindenki beszél angolul. 

„Miss Kambodzsa itt van, és nem beszél angolul, és egyetlen ember sem beszéli az ő nyelvét. El tudod képzelni? Francesca szerint ez nagyon elszigetelő lehet, és igen, szerintem is, és állandóan zavarba ejtő.” – mondta Summers, utalva Francesca Hungra, az ausztrál szépségkirályőre, aki felbukkant az Instagram-videójában, a kolumbiai Valeria Moralesszel együtt. 

A videót viszont sokan rosszul fogadták az interneten, főleg miután a népszerű Diet Prada oldal is megosztotta. Mint írták, ez gyakorlatilag a normalizált idegengyűlölet megjelenése: és Summers, miközben próbált empátiát mutatni, a leereszkedő, intoleráns hangvétele teljesen mást mutatott. 

A felháborodások hatására Summers pénteken bocsánatot kért, mint írta, a Miss Universe versenye egy lehetőség a világ minden tájáról érkező nőknek, hogy egymás kultúrájáról és tapasztalatairól tanulhassanak. Szerinte a videóban csak azt akarta megmutatni, mennyire becsüli mások bátorságát, de ekkor akaratlanul olyan dolgokat mondott, melyek megsérthették őket, és ezért elnézést kér. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.