Fenséges látvány, ahogy többszáz szarvas átrohan az úton, csak az a baj, hogy nagyon veszélyes is

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Először ezt a rém szórakoztató videót láttam meg, amely eleinte a szokásos autós felvételnek tűnik: a szélvédőn keresztül videózza az apuka, ahogy átfutnak előttük a szarvasok a baranyai Mohács és Sátorhely között. Csakhogy ebben az esetben csak nem akarnak elfogyni az állatok, sőt annyian jöttek, hogy egy idő után már elkezdtem gyanakodni, nincs-e valami trükközés a videóval. Nem csoda, hogy egy nap alatt kétmillióan látták.

Aztán kiderült, hogy ugyanezekről a pillanatokról készült egy másik felvétel, csakhogy ez a levegőből, drónnal. „Ez a szarvas csorda (rudli) minden télen összeáll és együtt vándorolnak a határ mentén Töttös, Bóly, Sátorhely és Udvar vonalon. Ez egy természetes jelenség” - írja a felvétel készítője.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület azonban mintha másképp gondolná. A drónfelvétel apropójából közzétett közös közleményükben felhívják a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára. A szakemberek szerint a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása - talán pontosan a drón - lehet. „A szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze. A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen - és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is - a jelenség oka egyértelműn valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő.”

Hozzáteszik, hogy ennek rossz vége is lehet: „Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérünk minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat!”

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.