Momentum: „A rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Felszólítjuk a kormányt és a Belügyminisztériumot, hogy a rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát a tüntetésekkel kapcsolatban eljáró hivatalos személyeknek, hogy ne ismétlődhessen meg 2006 - írja közleményében a Momentum. 

Fotó: Halász Júlia

Indoklásképpen az elmúlt napokban a médiában megjelent történeteket összesítik: 

„Tamást 42 óra fogvatartás után engedték ki a rendőrök, még a családját sem tudta értesíteni – és végül meg sem gyanúsították semmivel. Ottó kutyát sétáltatott a szerdai tüntetés idején, bevitték, és pénteken engedték ki, még a kutyáját is majdnem elvették tőle. Balázs békésen vett részt a tüntetésen, mégis bevitték, és 34 órát töltött egy előállító helyiségben, ahol még aludni sem tudott. A rendőröknek háttal álló Annát [a Momentum alelnökét, Donáth Annát] földre rántották, bevitték a X. kerületi rendőrkapitányságra, az ügyvédjét nem engedték be hozzá, és azt hazudták, hogy ő vetette magát földre. A 21 éves M.-et gyalázták és fenyegették a rendőrök, erről hangfelvételt is sikerült készítenie.”

„Nem ismétlődhet meg többet, hogy ártatlanokat 42 órára elzárnak a családjuktól indok nélkül, ahol se inni, se enni nem kapnak, megtalálni sem lehet őket, fenyegetik is őket, a jogsértéseket pedig később a rendőrök szemrebbenés nélkül letagadják” - olvasható a közleményben, amely szerint 

a rendőrökre szerelt testkamera segít bizonyítani a visszaéléseket, és visszatartó erővel is bír - nem véletlenül használják a módszert az Egyesült Államokban is.

Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja szerint a testkamera a rendőrök érdeke is, így ugyanis a hamis vádak is könnyebben elkerülhetők. Ezért a rendvédelmi szakszervezeteket is arra kérik, hogy támogassák a javaslatot.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.