Az elszaporodó vadnanduk fenyegetik a gazdákat Németországban

Egy német nanduFotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

A nanduk eredetileg Latin-Amerika füves területein élnek, de a húsáért ugyanúgy tenyésztik máshol is, akár a struccokat. Néhány ilyen pár szabadulhatott el a 90-es évek végén vagy a 2000-es évek elején egy lübecki farmról, amiknek a szabadon elő leszármazottai elkezdték szép lassan benépesíteni az észak-németországi tartományokat.

A mezőgazdasági minisztérium őszi madárszámlálása szerint Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományok határvidékén mára már 566 nandu él. A madarak annak ellenére is nagyon gyorsan szaporodnak, hogy igyekeznek szabályozni a számukat.

Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az akár 1,8 méteresre megnövő madaraknak a német gazdák nem igazán örülnek, mert nanduk gyakran ellepik a gabona- és repceföldjeiket. A helyi gazdaszervezetek szerint a madarak már több tízezer eurós kárt okoztak nekik. Most azért lobbiznak a kormánynál, hogy engedélyezzék a nanduk kilövését. (Deutsche Welle)   

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.