Az elszaporodó vadnanduk fenyegetik a gazdákat Németországban

Egy német nanduFotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

A nanduk eredetileg Latin-Amerika füves területein élnek, de a húsáért ugyanúgy tenyésztik máshol is, akár a struccokat. Néhány ilyen pár szabadulhatott el a 90-es évek végén vagy a 2000-es évek elején egy lübecki farmról, amiknek a szabadon elő leszármazottai elkezdték szép lassan benépesíteni az észak-németországi tartományokat.

A mezőgazdasági minisztérium őszi madárszámlálása szerint Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományok határvidékén mára már 566 nandu él. A madarak annak ellenére is nagyon gyorsan szaporodnak, hogy igyekeznek szabályozni a számukat.

Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az akár 1,8 méteresre megnövő madaraknak a német gazdák nem igazán örülnek, mert nanduk gyakran ellepik a gabona- és repceföldjeiket. A helyi gazdaszervezetek szerint a madarak már több tízezer eurós kárt okoztak nekik. Most azért lobbiznak a kormánynál, hogy engedélyezzék a nanduk kilövését. (Deutsche Welle)   

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.