Az elszaporodó vadnanduk fenyegetik a gazdákat Németországban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy német nanduFotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

A nanduk eredetileg Latin-Amerika füves területein élnek, de a húsáért ugyanúgy tenyésztik máshol is, akár a struccokat. Néhány ilyen pár szabadulhatott el a 90-es évek végén vagy a 2000-es évek elején egy lübecki farmról, amiknek a szabadon elő leszármazottai elkezdték szép lassan benépesíteni az észak-németországi tartományokat.

A mezőgazdasági minisztérium őszi madárszámlálása szerint Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományok határvidékén mára már 566 nandu él. A madarak annak ellenére is nagyon gyorsan szaporodnak, hogy igyekeznek szabályozni a számukat.

Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az akár 1,8 méteresre megnövő madaraknak a német gazdák nem igazán örülnek, mert nanduk gyakran ellepik a gabona- és repceföldjeiket. A helyi gazdaszervezetek szerint a madarak már több tízezer eurós kárt okoztak nekik. Most azért lobbiznak a kormánynál, hogy engedélyezzék a nanduk kilövését. (Deutsche Welle)   

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.