A választott képviselőknek törvényes joguk a közintézmények ellenőrzése

POLITIKA
2018 december 17., 09:47
comments 157

Biztonsági őrök hajítottak ki választott országgyűlési képviselőket hétfőn az MTVA, vagyis a közmédia székházából. Ez a vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem tűnik jogszerűnek.

Az országgyűlési képviselők jogairól az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (Ogytv.) rendelkezik, a jogszabályt az Országgyűlés saját weboldalán külön is értelmezi. Ez utóbbi megfogalmazásában az országgyűlési képviselőket megilletik a tájékozódást és tájékoztatást biztosító jogok. Ezt így foglalja össze az Országgyűlés weboldala:A képviselők csak akkor tudják ellátni feladataikat, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Különösen fontos, hogy az Országgyűlés által alkotott törvények végrehajtását ellenőrizzék, ennek érdekében tájékozódhassanak a végrehajtó hatalom tevékenységéről. Az Országgyűlésről szóló törvény ezt kétféle módon segíti elő. Egyrészt arra kötelezi az állami szerveket, hogy támogassák a képviselőket megbízatásuk ellátásában, adják meg részükre a szükséges felvilágosítást, másrészt a képviselők jogaként fogalmazza meg a valamennyi közintézménybe való bejutást, illetve a dokumentumokhoz, kiadványokhoz való hozzáférést.Mindezt az Ogytv. a törvény 94. § (4) bekezdésében így foglalja össze:A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.Az MTVA közintézmény, az adófizetők tartják fenn évente több tízmilliárd forintból azért, hogy objektív, pártatlan tájékoztatást kaphassanak ország-világ történéseiről. Közintézmény, melynek működését a köz választott képviselőinek jogukban áll ellenőrizniük, képviselői igazolványuk pedig belépésre jogosítja őket az intézménybe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.