A Facebook letiltotta Netanjahu fiát gyűlöletbeszéd miatt

külföld
2018 december 18., 07:38
comments 55

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu fiát, Jairt múlt héten tiltotta el a Facebook 24 órára, miután több olyan posztot is közzétett, amely a közösségi oldal szerint gyűlöletbeszédnek minősült a muszlimokkal és a palesztinokkal szemben. 

Az egyik posztban két izraeli katona meggyilkolásának megtorlását kérte, míg a másikban arról írt, hogy azt szeretné, ha az összes muszlim elhagyná Izrael földjét. Mindkét posztot törölte is a Facebook, amely a 27 éves Netanjahu szerint gondolatrendőrségként működött. 

Netanjahu fia nem először okozott botrányt internetes szereplésével: tavaly közzétett egy Soros-ellenes mémet, ami az amerikai zsidó jogvédő szervezet, az Anti-Defamation League szerint antiszemita volt. 

Jair Netanjahu vasárnap Twitteren írt arról, hogy hihetetlen, ami történt, és megosztotta a törölt posztját is, amin a Ciszjordániában meggyilkolt két izraeli katonáért kívánt bosszút. Kitért arra is, hogy a Hamasz és a Hezbollah is jelen lehet a Facebookon, ahogy rengeteg szélsőjobboldali oldal is van, amely a zsidók ellen uszíthat, és ezek nem szegik meg ezek szerint a Facebook szabályait. 

A Facebook szóvivője szerint viszont Netanjahu fiának több posztja is gyűlöletbeszédet tartalmazott, ezért eltávolították ezeket, ahogy tették volna ezt bárki más esetében is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.