Schobert Norbi rászállt egy termékvisszahívásra, kitört a magyar gluténmentes háború

életmód
2018 december 18., 17:35
comments 504

Egész Európát érinti a probléma, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tárt fel, amikor nemrégiben zabkásákat tesztelt. A hatóság az ilyen vizsgálatok során első körben a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzi, ilyen a mikotoxin-tartalom mérése. Az eredmény nem lett valami jó, erről a Nébih oldalára december 3-án került fel az első hír, melyben azt írják, két termék esetében felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON-mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket, ezért ezeket visszahívják. A hírből kiderül, a toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba, így a Nébih az esetről a tagországokat is értesítette.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar cég, tőlük került az alapanyagokból egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe. Az információt feltöltötték az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerbe is. Múlt hét végén a Nébih már arról írt, további zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók, így aggasztóan hosszú lett a hazánkban kapható, mérgezést okozó gluténmentes termékek listája.

photo_camera Fotó: Nébih

Ez az önmagában sem túl felvillanyozó történet akkor kapott új lendületet, amikor Schobert Norbert páros lábbal szállt bele az egyik érintett gyártó tulajdonosaiba. Még az átlagember is, akinek nem épül a fogyás és a súlymegtartás köré az élete, valószínűleg hallott már a fitneszfőnök termékeiről, ezek Update (korábban Norbi Update) néven futnak. A diéta, a fitnesz és az egészséges étkezés világában azonban vannak más komolyan vehető szereplők is, ilyen például a szintén kissé szektás hangulatú, harcos és elkötelezett követőket vonzó Szafi gasztroblogger reformprogramja. Burján Safira saját bevallása szerint 2004 óta foglalkozik egészséges táplálkozással, fogyással és hízással, és teljesen más iskolát képvisel, mint Schobert. A sikeres gasztroblogger idővel - Szafi néven - elkezdte gyártani saját termékeit, melyektől állítólag eredményesen lehet fogyni. A kínálatban szerepelnek gluténmentes termékek is, melyek meglehetősen népszerűnek mondhatók. 

A mostani Nébih-teszten azonban több Szafi-termék is megbukott.

A vásárlókért versengő Burján Safira és Schobert Norbi között elég régóta feszült a kapcsolat, a mindenmentes ételekre specializálódott egykori gasztroblogger legutóbb két hónappal ezelőtt üzent a fitneszkirálynak, akkor azt állította, ő az, aki rendszeresen felnyomja őket a hatóságoknál. 

Schobert Norbi és Burján Safira
photo_camera Schobert Norbi és Burján Safira. Fotó: Facebook videó

A nébihes ügy azonban új lendületet adott a közöttük feszülő konfliktusnak: néhány nappal ezelőtt Schobert - bár a mérgezés nemcsak a Szafi termékeit érintette, hanem minden olyan gyártót, aki az alapanyagot ettől az angliai vállalkozótól szerezte be - Facebook-oldalán kezdett értekezni arról, hogy micsoda dráma ez az egész, és ki tudja, a Szafi Reform hány követője lett rákos vagy szenvedett májkárosodást. A dolgot aztán az érintett sem hagyta annyiban, és újra megkezdődött az üzengetés, amiben - nem nehéz kitalálni - mindkét fél számára csakis az emberek egészsége volt fontos, nem pedig a konkurenciaharc. Mielőtt belemegyünk a tulajdonképpen kicsit szórakoztató cicaharc részleteibe, jobb, ha tisztázzuk: 

ez az egész termékvisszahívás egyáltalán nem tréfadolog.

A Nébih tájékoztatása szerint a mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Súlyosan károsíthatják a szervezetet, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást és az immunrendszer működését. A mikotoxinok között valóban vannak olyanok is, melyek - ha rendszeresen bejutnak a szervezetbe - később máj- és vesebetegséget, vagy akár daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A mostani termékvisszahívás tehát - ismétlem - nem vicc.

December 5-én, tehát két nappal a Nébih hírének megjelenése után Burján Safira Facebookon jelentkezett egy videóval, melyben azt mondja, a konkurencia „rákapott” a dologra, ezért az üzemüket vezető férjével közösen elmagyarázzák, (szerintük) pontosan mit jelent a vizsgálat és annak eredménye. Nem túl finoman utaltak arra, hogy Schobert azért száll beléjük rendszeresen, mert veszélyes versenytársnak tartja őket. Ezután lépett ismét színre Schobert, szintén Facebookon, ő is videóban reagált az elhangzottakra.

„Kedves Szafi! Nem akartam reagálni erre a termékvisszahívás-botrányra, de az a baj, hogy az embereid, vagy rajongóid, nem tudom, teleposztolják az oldalamat, leveleket kapok, hogy én vagyok minden rossznak a hátterében, én vagyok a feljelentő, a rémhírterjesztő” - kezdi Schobert. 

„Nagy tisztelettel mondom, nem a saját nevemben, az egész konkurencia nevében, hogy egyrészt nem vagyok semmilyen értelemben a konkurensed, mert azok az elvek, az a fajta mentesség, amit képviselsz, ha üldözöd a burgonyát, a kukoricát, a húst, a tejet, a tojást, minden létfontosságú élelmiszert, ez nekem nem filozófiám, tehát egészen más vonalat képviselek. A másik dolog, amit cáfolni szeretnék, hogy semmi olyan hatalmam nincsen sajnos, hogy bárkire bármit tudnék ráküldeni vagy befolyásolni” 

- magyarázta a fitneszmester.

Felemleget egy 2015-ös esetet is, amikor a Nébih szakemberei egy üzemben patkányméreggel és patkányürülékkel szennyezett termékeket találtak, és azt állítja, a Szafi termékek akkoriban ott készültek bérgyártásban (ezt Burján többször is cáfolta már). „Mindegy, ezt is megették az emberek, szuper, megvették a terméket, épült egy új üzem, most mikotoxinmérgezés van. Én nem vagyok az ellenséged, nem okollak semmivel, csak arra kérlek, hogy… 

Az üzleti világban ez a könnyes szemmel beülünk, és csinálunk egy ellenségképet, például a Norbit vagy valaki mást, ez nem jó, és nem normális dolog. Szerintem szépen, csendben vissza kell hívni a terméket. (...) Hidd el, nem vagyok az ellenséged, és nagyon békés, boldog karácsonyt és egy sokkal-sokkal sikeresebb újévet szeretnék kívánni neked.”

Most úgy tűnik, karácsony közeledtével kicsit lecsillapodtak a kedélyek, de ha igaz, amit Burján Safira mondott, megtette a jogi lépéseket Schobert ellen, így maximum egy csata ért véget, nem a háború. 

A visszahívott termékek listája itt található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.