Éveken keresztül kamuzott és átverte az olvasókat a Spiegel sztárújságírója

Média
2018 december 19., 22:38

Nagy balhé van a legnívósabb német közéleti hetilap, a hamburgi székhelyű Spiegel háza táján. Az oknyomozásairól híres újság kiadója elismerte, hogy egyik sztárriporterük, a 2014-ben a CNN által az év újságírójának, Németországban pedig néhány hete az év riporterének megválasztott Claas Relotius éveken keresztül írt hamis sztorikat nem létező vagy valóságban meg sem kérdezett forrásokra hivatkozva.  

link Forrás

Alapos vizsgálatot követően a lapvezetés arra jutott, hogy Relotius legutóbbi 60 sztorijából legalább 14-ben csalt és átverte az olvasóit. A 33 éves Relotius, aki hét éve dolgozott a lapnál, a botrány kirobbanása után lemondott pozíciójáról. 

Relotius vesztét az okozta, hogy egy kollégája, Juan Moreno, akivel közösen tudósítottak az amerikai-mexikói határon zajló migrációs válságról, furcsának és életszerűtlennek talált egyes megállapításokat és forrásokat, akikre Relotius utalt a cikkében. Rövid kutatást követően hamar kiderült, hogy az újságíró olyan informátorokra hivatkozott, akikkel nem is beszélt. 

A belső vizsgálat feltárta, hogy Relotius egy guantanamói riportban és az amerikai futballsztár Colin Kaepernickről írt cikkében is kitalált dolgokat. 

„Féltem a bukástól, és minél sikeresebb lettem, annál nagyobb volt rajtam a nyomás, hogy nem bukhatok el” - adott magyarázatott kollégáinak a csalásokra. 

Az ügy végtelenül kínos az ország legpatinásabb, legtehetősebb politikai magazinja számára. A szerkesztőség hosszú, részletes és megbánó hangulatú cikkben kért elnézést több milliós olvasótáborától. Azt írták, ez a lap több mint 70 éves fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai válsága.

Relotius a lap tolmácsolása szerint megbánóan reagált, miután kiderültek a csalások. Szégyellte magát, és elismerte, hogy rossz útra tért, és segítségre van szüksége.

A szakmában kisebb névnek számító Morenónak sokáig nem akartak hinni kollégái, se főnökei. Saját állását is kockáztatta, ám végére járt az ügynek, és három-négy hét alatt leleplezte munkatársát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.