Éveken keresztül kamuzott és átverte az olvasókat a Spiegel sztárújságírója

Nagy balhé van a legnívósabb német közéleti hetilap, a hamburgi székhelyű Spiegel háza táján. Az oknyomozásairól híres újság kiadója elismerte, hogy egyik sztárriporterük, a 2014-ben a CNN által az év újságírójának, Németországban pedig néhány hete az év riporterének megválasztott Claas Relotius éveken keresztül írt hamis sztorikat nem létező vagy valóságban meg sem kérdezett forrásokra hivatkozva.  

Alapos vizsgálatot követően a lapvezetés arra jutott, hogy Relotius legutóbbi 60 sztorijából legalább 14-ben csalt és átverte az olvasóit. A 33 éves Relotius, aki hét éve dolgozott a lapnál, a botrány kirobbanása után lemondott pozíciójáról. 

Relotius vesztét az okozta, hogy egy kollégája, Juan Moreno, akivel közösen tudósítottak az amerikai-mexikói határon zajló migrációs válságról, furcsának és életszerűtlennek talált egyes megállapításokat és forrásokat, akikre Relotius utalt a cikkében. Rövid kutatást követően hamar kiderült, hogy az újságíró olyan informátorokra hivatkozott, akikkel nem is beszélt. 

A belső vizsgálat feltárta, hogy Relotius egy guantanamói riportban és az amerikai futballsztár Colin Kaepernickről írt cikkében is kitalált dolgokat. 

„Féltem a bukástól, és minél sikeresebb lettem, annál nagyobb volt rajtam a nyomás, hogy nem bukhatok el” - adott magyarázatott kollégáinak a csalásokra. 

Az ügy végtelenül kínos az ország legpatinásabb, legtehetősebb politikai magazinja számára. A szerkesztőség hosszú, részletes és megbánó hangulatú cikkben kért elnézést több milliós olvasótáborától. Azt írták, ez a lap több mint 70 éves fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai válsága.

Relotius a lap tolmácsolása szerint megbánóan reagált, miután kiderültek a csalások. Szégyellte magát, és elismerte, hogy rossz útra tért, és segítségre van szüksége.

A szakmában kisebb névnek számító Morenónak sokáig nem akartak hinni kollégái, se főnökei. Saját állását is kockáztatta, ám végére járt az ügynek, és három-négy hét alatt leleplezte munkatársát. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.