A dán miniszterelnök szerint terrortámadás lehetett a két skandináv turistanő meggyilkolása Marokkóban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A dán miniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen bejelentése szerint terrortámadásként vizsgálják a Marokkóban történteket. Az afrikai országban egy népszerű turistaútvonal közelében gyilkolták meg a 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersent és a 28 éves norvég Maren Uelandt. 

A két fiatal holttestét nőt elvágott torokkal találták meg a hatóságok. A gyilkosság miatt egy embert szinte azonnal őrizetbe vettek a rendőrök, három további férfit pedig csütörtökön kaptak el. Legalább egyikük köthető egy iszlamista szélsőséges szervezethez. 

Őket fogták el csütörtökönFotó: -/AFP

A dán hírszerzés a miniszterelnök bejelentése után közölte, hogy kering az interneten egy valódinak tűnő felvétel, ami állítólag az egyik nő meggyilkolását mutatja. A Reuters szerint ugyanakkor a filmet máshol vehették fel, mint ahol a holttesteket megtalálták, és azóta a hírszerzés is közölte, hogy egyelőre nem tudják megerősíteni, hogy a videónak köze lenne a gyilkosságokhoz.

Rasmussen szerint még nem lehet ismerni a körülményeket, de több tényező is arra utal, hogy a kegyetlen gyilkosság egy terrortámadás volt. 

Az áldozatot Észak-Afrika legmagasabb csúcsa, a Toubkal felé vezető ösvény közelében találtak meg. A Toubkal népszerű túracélpont, de a környékén bőven vannak olyan kies helyek, mint ahol a holttesteket is megtalálták néhány napja.  (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.