Egy jelentés szerint Japán kilépne a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból, hogy újrakezdhesse a kereskedelmi bálnavadászatot

környezetvédelem
2018 december 20., 04:41
comments 148

1946 decemberében egy rakás állam képviselői írták alá Washingtonban a bálnavadászat nemzetközi szabályozásáról szóló egyezményt. Ennek betartását felügyeli a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commission --> IWC), ami a nyolcvanas években lényegében betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, helyette alacsony kvótákat vezetett be, amiket tudományos kutatások érdekében vagy őslakos, a bálnavadászatból élő népeknek adnak ki. Néhány ország később úgy döntött, nekik ez nem felel meg, és több bálnát szeretnének fogni, Norvégia és Izland például saját kvótákat kezdett adogatni a bálnavadászoknak.

photo_camera Fotó: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

Japán nem ment szembe nyíltan az IWC-vel, de a tudományos kvótái felduzzasztásával igyekezett megkerülni a szabályozást, de így sem ölhettek annyi bálnát, amennyit szerettek volna.

Most a japán Kyodo hírügynökség úgy értesült, hogy Japán ki akar lépni az IWC-ből annak érdekében, hogy újrakezdhesse a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Az IWC japán képviselői régóta mondják, hogy szerintük a kereskedelmi célú bálnavadászatra kiadott moratórium fennállása alatt számos halászott egyed populációja újra akkorára nőtt, hogy biztonságosan és fenntarthatóan halászható legyen az állomány, de az IWC nem osztotta a japán vélekedést.

photo_camera Fotó: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

A Kyodo szerint a japán kormány még idén bejelenti döntését.

Az értesüléseket a japán diplomácia tagadta, azt mondták, nem akarnak kilépni az IWC-ből, de az tény, hogy az ország minél hamarabb újra szeretné kezdeni a kereskedelmi célú bálnavadászatot - ahogyan ezt hangoztatják is a nyolcvanas években bevezetett tiltás óta. Az AFP-nek azonban egy meg nem nevezett japán külügyminisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy még nem született végleges döntés az ügyben, és a kormány minden lehetőséget mérlegel.

Melissa Price ausztrál környezetvédelmi miniszter a Guardiannek azt mondta, sajnálná, ha Japán kilépne a bizottságból, Ausztrália ugyanis a kereskedelmi célú és a Japán által tudományos célúnak nevezett bálnavadászat minden formáját ellenzi.

Környezetvédők és nemzetközi jogi szervezetek szintén figyelmeztettek a japán döntés következményeire, előbbiek szerint, ha Japán a kilépés mellett dönt, akkor „kalóz bálnavadász-nemzetté” válik, utóbbiak pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemzetközi egyezményeknek nagyon nem kedvez az a gyakorlat, hogy egy-egy ország egyszerűen kilép egyezményekből és szervezetekből, ha azokban neki nem tetsző döntések születnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.