312 óra közmunkát kapott a Kossuth téri zászlórudat lefújó férfi

POLITIKA
2018 december 21., 12:53

A hvg.hu azt írja, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte 312 óra közmunkára a tüntetőt, aki  lefújta a Kossuth téri zászlórudat.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A lap szerint T. Krisztián a keddi Kossuth téri tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy SZTRÁJK!, szerinte és az ügyvédje szerint ez politikai véleménynyilvánítás volt, a bíróság szerint viszont rongálás.

A 312 óra közérdekű munka fizikai munkakörre vonatkozik, ha a vádlott nem tesz neki eleget, fogházban kell leülni a büntetést. 1 nap 4 órát ér, a büntetésből az előzetesben töltött időt levonják.

T. Krisztiánt a helyszínen elfogták, a tettét elismerte, a rendőrök 5 flakon festékszórót találtak nála. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol kiderült, hogy T. Krisztián kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz, és 80 centis betűkkel fújta fel a szöveget, amivel a vádirat szerint 27 178 forintos kárt okozott (a Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés távolította el a feliratot, állítólag 21 400 forint + áfáért, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert ilyen munkákra van egy keretszerződésük a Parlamenttel.

A cég egyébként azt is állította: a feliratot nem tudták elsőre teljesen eltávolítani, csak elhalványítani. A férfi TASZ-os ügyvéde, Szegedi Zsolt viszont csatolt egy felvételt a teljesen tiszta zászlótartó rúdról, ráadásul elmondta, hogy miután T. vízbázisú festéket használt, egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat.

A hvg.hu azt írja, hogy az ügyész a perbeszédben úgy érvelt: a vádlott nem politikai véleményt nyilvánított, hanem bűncselekményt követett el, a jogalkotó az elszaporodott graffitizés miatt változtatott a jogszabályokon. A lap szerint amikor a cselekmény társadalomra veszélyességéről beszélt, a teremben ülő hallgatóság néhány tagja felröhögött. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.