312 óra közmunkát kapott a Kossuth téri zászlórudat lefújó férfi

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A hvg.hu azt írja, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte 312 óra közmunkára a tüntetőt, aki  lefújta a Kossuth téri zászlórudat.

Fotó: botost/444.hu

A lap szerint T. Krisztián a keddi Kossuth téri tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy SZTRÁJK!, szerinte és az ügyvédje szerint ez politikai véleménynyilvánítás volt, a bíróság szerint viszont rongálás.

A 312 óra közérdekű munka fizikai munkakörre vonatkozik, ha a vádlott nem tesz neki eleget, fogházban kell leülni a büntetést. 1 nap 4 órát ér, a büntetésből az előzetesben töltött időt levonják.

T. Krisztiánt a helyszínen elfogták, a tettét elismerte, a rendőrök 5 flakon festékszórót találtak nála. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol kiderült, hogy T. Krisztián kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz, és 80 centis betűkkel fújta fel a szöveget, amivel a vádirat szerint 27 178 forintos kárt okozott (a Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés távolította el a feliratot, állítólag 21 400 forint + áfáért, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert ilyen munkákra van egy keretszerződésük a Parlamenttel.

A cég egyébként azt is állította: a feliratot nem tudták elsőre teljesen eltávolítani, csak elhalványítani. A férfi TASZ-os ügyvéde, Szegedi Zsolt viszont csatolt egy felvételt a teljesen tiszta zászlótartó rúdról, ráadásul elmondta, hogy miután T. vízbázisú festéket használt, egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat.

A hvg.hu azt írja, hogy az ügyész a perbeszédben úgy érvelt: a vádlott nem politikai véleményt nyilvánított, hanem bűncselekményt követett el, a jogalkotó az elszaporodott graffitizés miatt változtatott a jogszabályokon. A lap szerint amikor a cselekmény társadalomra veszélyességéről beszélt, a teremben ülő hallgatóság néhány tagja felröhögött. (hvg.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.