312 óra közmunkát kapott a Kossuth téri zászlórudat lefújó férfi

A hvg.hu azt írja, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte 312 óra közmunkára a tüntetőt, aki  lefújta a Kossuth téri zászlórudat.

Fotó: botost/444.hu

A lap szerint T. Krisztián a keddi Kossuth téri tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy SZTRÁJK!, szerinte és az ügyvédje szerint ez politikai véleménynyilvánítás volt, a bíróság szerint viszont rongálás.

A 312 óra közérdekű munka fizikai munkakörre vonatkozik, ha a vádlott nem tesz neki eleget, fogházban kell leülni a büntetést. 1 nap 4 órát ér, a büntetésből az előzetesben töltött időt levonják.

T. Krisztiánt a helyszínen elfogták, a tettét elismerte, a rendőrök 5 flakon festékszórót találtak nála. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol kiderült, hogy T. Krisztián kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz, és 80 centis betűkkel fújta fel a szöveget, amivel a vádirat szerint 27 178 forintos kárt okozott (a Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés távolította el a feliratot, állítólag 21 400 forint + áfáért, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert ilyen munkákra van egy keretszerződésük a Parlamenttel.

A cég egyébként azt is állította: a feliratot nem tudták elsőre teljesen eltávolítani, csak elhalványítani. A férfi TASZ-os ügyvéde, Szegedi Zsolt viszont csatolt egy felvételt a teljesen tiszta zászlótartó rúdról, ráadásul elmondta, hogy miután T. vízbázisú festéket használt, egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat.

A hvg.hu azt írja, hogy az ügyész a perbeszédben úgy érvelt: a vádlott nem politikai véleményt nyilvánított, hanem bűncselekményt követett el, a jogalkotó az elszaporodott graffitizés miatt változtatott a jogszabályokon. A lap szerint amikor a cselekmény társadalomra veszélyességéről beszélt, a teremben ülő hallgatóság néhány tagja felröhögött. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.