A Henkel körösladányi gyárában hetente akár 68 órát is dolgoztathatják a munkásokat

gazdaság
2018 december 21., 07:42
comments 299

A Portfolio megtudta, melyik az a magyarországi gyár, ahol jövőre akár heti 68 órát is dolgoztathatják a dolgozókat. Normálisan egy munkás egy héten ötször nyolc, összesen 40 órát dolgozna, a Henkel Magyarország Kft. körösladányi gyárában viszont erre még heti 28 órát ráhúzhatnak a dolgozók. A szakszervezet által is aláírt megállapodás szerint a munkáltató így hétköznap napi 12 óra, a hét hatodik napján pedig további 8 óra munkára hívhatja be dolgozóit.

photo_camera Fotó: Pulpolux !!! / Flickr CC BY NC-ND 2.0

A 12 hónapra kötött megállapodásban három hónapos munkaidőkeret bevezetésében állapodtak meg.

"Félelmetes, hogy ehhez még a rabszolgatörvény sem kellett" - kommentálta a megállapodást Dávid Ferenc, a Vállakozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára. Ekkora terhelés mellett szerinte a munkavállalónak egyáltalán nem marad szabadideje és magánélete - a hétből fennmaradó száz óra javát minden bizonnyal alvással töltik a túlhajszolt dolgozók.

A Henkel minderre annyit mondott, hogy a cég a hatályban lévő kollektív szerződésnek megfelelően járt el. Sőt, szerintük ők még a törvényben előírtnál több védelmet biztosítanak dolgozóiknak, mert maximum öt napban korlátozták a 12 órás munkanapok számát, minden hónapban biztosítanak két egybefüggő szabadnapot, és a munkaszüneti nap előtt nincs éjszakai műszak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.