A mutáns csirkék kora

TUDOMÁNY
2018 december 21., 15:24
comments 58
Brojlercsirkék a csirkegyárban
photo_camera Brojlercsirkék a csirkegyárban Fotó: Otwarte Klatki / Flickr CC BY 2.0

Bár a földtörténeti korok meghatározásában illetékes rétegtanászok és geológusok két nagy világszervezete, az ICS és az IUGS hivatalosan még nem ismerte el a létezését, a kort, amiben élünk, a tudomány egyre inkább antropocénként, vagyis az Ember Koraként határozza meg. De mi van, ha a jövő régészei a hátrahagyott nyomaink alapján mégis más meghatározást találnának erre az időszakra? Mi van, ha valójában nem az emberek, hanem A Tyúkok Korában élünk?

A Tyúkok Korának ötletét brit tudósok csoportja vetette fel a brit királyi tudományos akadémia folyóiratában, az Open Science-ben megjelent esszéjében.

Mivel ők is így tették, mi is induljunk ki a számokból. A New York Times összefoglalója szerint jelenleg bármely adott pillanatban nagyjából 23 milliárd tyúkkal, illetve a modern húsiparban felnövő állatok jellemzően 5-9 hétig tartó életciklusára tekintettel inkább csirkével osztozunk a bolygón. A második legnagyobb egyedszámú madárfaj, az élőhelyén csak tollas sáskaként emlegetett piroscsőrű szövőmadár, de ebből is csak másfél milliárd él egyszerre a Földön.

Még megrázóbb adat, hogy a világban egyszerre élő 23 milliárd csirke össztömege nagyobb, mint az összes többi madárfaj minden egyedének együttes tömege. Ennek persze nagyrészt az élelmiszeripari forradalom az oka:

Bár 8000 évvel ezelőtti háziasítása óta úgy tenyésztjük a csirkéket, hogy minél húsosabbak és nagyobbak legyenek, a tyúkok az 50-es években, a brojlercsirke kitenyésztésével kezdtek brutális növekedésbe.

A modern brojlercsirke - az, amit 5-9 hét után már a vágóhídra küldenek - olyan mutációkon esett át, hogy az a génállománya mellett már a csontozata kémiai összetételében is megmutatkozik. És bár a madarak a természetben nem igazán fosszilizálódnak jól, az elfogyasztott brojlercsirkék maradéka szemétdombokon köt ki, ahol jó eséllyel mumifikálódnak, idővel pedig fosszilizálódnak.

A jövő geológusai és régészei így majd ezekből a csontokból vonhatnak el következtetéseket korunkról. Amiből akár arra is következtethetnek, hogy ez a kor a csirkék kora volt, hacsak nem tántorítja el őket ettől a végkövetkeztetéstől a hatalmas műanyaghalom, amit szintén magunk után hagyunk. De ha csak a biológiai maradványokat nézzük, a kor meghatározó hagyatéka a brojlercsirke lesz, írja a kutatók esszéje alapján a Times.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.