Áder a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta

Az Amnesty International közleményéből kiderült, hogy ugyan Áder János köztársasági elnök csütörtökön bejelentette, hogy aláírta a túlóratörvényt, de arról eddig nem volt szó, hogy – ahogy az a Parlament honlapjáról kiderült – a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt már szerdán aláírta.

Fotó: botost/444.hu

A jogvédő szervezet közölte, hogy Ádernek lehetősége lett volna a törvényeket visszaküldeni az Országgyűlésnek (a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty Magyarország is ezt kérte), vagy normakontrollra küldeni az Alkotmánybíróságnak, de Áder nem talált semmi kifogásolnivalót egyik törvényben sem, pedig független hazai és nemzetközi szervezetek több problémára felhívták a figyelmet.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója közölte: „Több tízezer ember tüntet több mint egy hete Budapest és a vidéki városok utcáin a kormánynak alárendelt közigazgatási bíróságok, a propagandává silányított közmédia és rabszolgatörvény ellen. Nem meglepő, de nagyon szomorú látni, hogy az elvileg a nemzet egységét megtestesítő és az állam demokratikus működése felett őrködő köztársasági elnöknek semmilyen kifogása nincs például egy olyan törvény ellen, amely alapján bírók kinevezésébe közvetlenül beleszólhat a kormány. Ez komolyan sérti a hatalommegosztás Alaptörvényben is rögzített elvét. A bíróságok függetlensége minden uniós országban az egyik legalapvetőbb feltétel. Magyarország most mégis miniszteri gyámság alá helyezi a közigazgatási bírósági rendszert, és ezzel ismét nagy lépést tesz a jogállamiság maradékának felszámolása felé. Az ügy mindenkit érint, hiszen ezek a Bíróságok fognak döntést hozni adóügyekben, építési ügyekben, média és választási ügyekben is.”

Itt írtunk arról, hogy mit jelent az új rendszer a független igazságszolgáltatásra nézve.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.