Áder János aláírta a túlóratörvényt

POLITIKA
2018 december 20., 15:45
comments 916

A köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve módosítását – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján Áder János nyilatkozatát.

Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást – amit az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s kétharmada december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta meg:

  1. Megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.
  2. Összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval és megállapította, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.
  3. Megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4,5 millió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulása után lehet végezni.

Közölte azt is, hogy a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja. Azt is megállapította, hogy a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól, és hogy a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók. Szerinte nem szűkült a szakszervezetek lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

„Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését” – közölte Áder János, aki szerint

„a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen”.

„Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok!” – zárul az államfő nyilatkozata.

Áder János köztársasági elnök kifogott egy halat a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) horgásznagyköveteinek VI. találkozóján és horgászversenyén a Matyi-éri víztározónál, Szeged közelében 2018. június 7-én.
photo_camera Áder János köztársasági elnök kifogott egy halat a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) horgásznagyköveteinek VI. találkozóján és horgászversenyén a Matyi-éri víztározónál, Szeged közelében 2018. június 7-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Áder János más törvényeket is aláírt, amiket a Parlament a múlt szerdán botrányos módon fogadott el.

Erre az esetre felkészülve szerdán 16 szakszervezet sztrájkelőkészítő bizottságot hozott létre, és legkorábban január második felében lehet munkabeszüntetés.

Kövér László házelnök a tüntetéssorozatot elindító túlóratörvényt hétfőn küldte el Ádernek, akinek 5 napja volt aláírni és kihirdetni, vagy megvétózni, tehát egy napja még lett volna.

Péntek estére tüntetéseket szerveztek, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt. A Momentum a hír hallatán közölte, mennek füstbombáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.