Donald Trump Afganisztánból is csapatokat von ki

külföld
2018 december 21., 06:11
comments 80

Úgy tűnik, hogy Donald Trumpot nehéz eltántorítani attól, amit a fejébe vett. Egy nappal azután, hogy saját katonai vezetésével, miniszterével, tanácsadóival és az Egyesült Államok szövetségeseivel szembemenve bejelentette az amerikai csapatok kivonását Szíriából, döntött hétezer amerikai katona kivonásáról Afganisztánból is. Ez nagyjából az országban szolgáló amerikai alakulatok fele.

Pedig közben még védelmi minisztere, az ellenzék körében is népszerű Jim Mattis is lemondott, tiltakozván az elnök átgondoltnak nem nevezhető lépése miatt. Trump szíriai csapatkivonása annyira a semmiből jött, hogy két nappal annak bejelentése előtt szíriai különmegbízottja még arról beszélt, hogy addig maradnak Szíriában, amig Irán is csapatokat állomásoztat az országban.

Trump az afganisztáni csapatkivonás bejelentésével már megvárta Mattis lemondását, pár órával a levél átvétele után jelentette be.

Trump a szíriai kivonást azzal indokolta, hogy az ISIS-t már legyőzték. Ez saját legfőbb tanácsadói szerint sem igaz. Ahogy Afganisztánban sem lehet győzelmet hirdetni. A tálibok idén nagyon megerősödtek, amit jelez, hogy a harci szezonon kívül, télen is aktívak maradtak.

Trump ezen döntése is a semmiből jött. A New York Times szerint péntek reggel, amikor Kabulba is elért a hír, sok, általában jól tájékozott kormánytisztviselő is arra panaszkodott, hogy semmilyen előzetes jelzés nem szólt csapatkivonási tervekről. Még kétségbe ejtőbbnek tartják Mattis lemondását, akit egyik utolsó washingtoni szövetségesükként tartottak számon. Mattis volt az, akinek 2017-ben még egy négyezer fős csapatbővítésről is sikerült meggyőznie Trumpot, aki annak idején a kivonulással kampányolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.