Orbán a tüntetésekről: Ez „hisztérikus sikongatás”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A miniszterelnök szerint az embereknek problémát jelentett, hogy nem túlórázhatnak többet, ezért hozták a túlóratörvényt. Orbán szerint az emberek többet akarnak keresni, ezért többet akarnak dolgozni – írja a hvg.hu.

A Kossuth rádió műsorvezetője azzal kezdte a rádióinterjút, hogy a munka törvénykönyve mindig kényes kérdés, lehet, attól tartanak a szakszervezetek, hogy kihasználják a munkavállalókat, és ezért tiltakoznak most. Orbán erre azt mondta, Magyarországon munkaerőhiány van, mindenki tehet egy lépést előre, „és ez jól van így”. Azt mondta, a törvényt azért módosították, mert a munkáltatóknak lasszóval kell fogniuk a munkásokat. Orbán szerint a munkásokat elsősorban nem a jogszabályok, hanem az olyan környezet védi, ahol szükség van rájuk, és „Magyarországon most ez a helyzet”.

A Fidesz-KDNP csak a buta szabályokat akarta megszüntetni, hogy „aki többet akar keresni, dolgozzon többet”, de azt állítja, nem lehet őket túlórára kényszeríteni, „aki mást állít, hazudik”. Orbán szerint a munkások szempontjából ezt egy jó törvény, de a puding próbája az evés.

A botrányos parlamenti szavazásról Orbán azt mondta: „Mindannyian ismerünk a magánéletből ilyen kellemetlen alakokat, nem, az előfordul még a családban is néha, hogy vannak olyan pofák, olyan mókusok, vagy nem tudom, hogy mondjam, olyan kellemetlen alakok, akik azzal akarnak kitűnni, hogy belemásznak az ember képébe.” Ezeket „legszívesebben az ember elküldené”, de nem akar udvariatlan lenni, vagy az ő szintjére süllyedni, és mivel ott volt a törvényhozás, ezért a Fidesz tűrt. (Itt látható, hogyan fogadta a botrányt Orbán a testőrei előtt állva.) „Blokád alá vettek minket, valaki beült a székembe, rátette a kezét a szavazógombjaimra” – mondta.

Orbán szerint „nem cirkusz a Parlament”, ő is volt ellenzékben, tudja, hogy az nem jó érzés, amikor az ember elmondja az érveit, de a másik oldal mégis megszavaz egy törvényt, de ilyenkor az emberekkel kell beszélni, meggyőzni őket, hogy nekik van igazuk, botrányokozással nem lehet megfékezni a törvényhozást. Orbán a választóknak azt üzente: ne idegeskedjenek, a kormánypárt sem fog, elvégzik a munkát.

Orbán a tüntetésekről azt mondta: a túlóratörvény csak ürügy. Az Index szerint úgy fogalmazott:

„Ugyanez a hisztérikus sikongatás volt akkor, amikor hazaküldtük az IMF-et, amikor csökkentettük az adót, bevezettük a közmunkát, akkor is rabszolgázott az ellenzék.”

Most azok kiáltanak világvégét, akik valóban tönkretették az országot, „az ellenzéki szemfényvesztésnek nincsenek korlátai” – állítja. A tüntetőket megérti, fontosnak tartja, hogy figyeljenek rájuk, mert ő is ismeri az érzést, „amikor az ember azt érzi, igaza van, mégsem figyelnek rá”, de ezt élesen el kell választani a vandalizmustól. Ahogy fogalmazott:

„Szerencsétlen Kossuth mit vétett? Vagy szegény karácsonyfa?”

Azt mondta, ő is tüntetett a kommunizmusban, de nem vandálkodott, és sosem kiabált olyat, hogy „ég a rendőr, ég a fa”. Szerinte a füstbomba szimbolikus, ilyet azok dobálnak, akik el akarják fedni az igazságot, akik nem jó szándékú emberek, ráadásul ez jogilag is aggályos. Orbán azt mondta, nemzetközi szervezetek is mozognak a háttérben, a legagresszívabb tüntetőket Soros György fizeti.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„2006-ban vérző fejű emberekkel voltak tele a híradások, most azt kértem a belügyminisztertől, hogy legyen határozott és türelmes a rendőrség fellépése” – mondta Orbán, megköszönve a rendőrök munkáját.

„Képzelje el, ha a Linke és az AfD összeállnának és erőszakkal betörnének a közszolgálati tévé épületébe, ott mi lenne? Megkapnák a magukét, a német rendőrök nem viccelnek” – mondta Orbán, nyugalomra intve mindenkit („Csigavér.”)

Orbán megemeli a kalapját a rendőrök előtt, az MTVA előtt történtekről azt mondta, a rendőrök türelmesek voltak, az önveszélyesség határáig. Az elkövetkezendő tüntetések idejére is további türelmet kívánt a rendőröknek, azt mondta, a kormány velük van.

Végül megkérdezték, hogy jó évünk lesz-e a következő, amire azt mondta, erős évünk volt, de a magyar gazdaság jól fog teljesíteni jövőre is, még ha lát is felhőket. „Nem szorulunk senki kegyére, legfeljebb a Jóistenére” – mondta, ígérve, hogy ezen az úton fognak továbbmenni jövőre is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.