Weisz és a többiek: Ismeretlen élettörténetek nyomában - könyvajánló

futball
2018 december 21., 18:59
comments 180

Egyedülálló kiadvány jelent meg a hazai könyesboltokban az elmúlt hetekben, amiről úgy gondoljuk, hogy akkor is érdemes beszámolnunk, ha az angol futballhoz vajmi kevés köze van - hiszen a karácsonyi ünnepek közeledtével sok futballszurkoló szeretne magának beszerezni egy-két minőségi olvasnivalót a fa alá.

A könyvnek több köze van viszont a hazai futballhoz, és ahhoz, hogy a magyar szakemberek és labdarúgók miként vitézkedtek külföldi országokban, jelen esetben Olaszországban. A történet értelemszerűen nem napjainkban játszódik, és egy olyan korszak mélyére ás, amelyről nagyon keveseknek van háttértudása manapság...

photo_camera A könyv borítója Forrás: Jaffa Kiadó

A kötet két időszakra osztja a magyarok megjelenését Olaszországban: az első szakasz a második világháború végéig tart 1920-tól - amely sajnos egyáltalán nem véletlen -, míg második korszak az 1945-60 közötti éveket vizsgálja. A könyv nem mellesleg egy igazi kultúrtörténeti áttekintő is egyben, amely nagy figyelmet szentel négy magyar szakembernek és a forrongó világ eseményei miatt nem is lehetséges, hogy kizárólag a futballal foglalkozzon.

A könyvben Weisz Árpádnak, és a szintén a tragikus sorsú Schaffer Alfrédnek, Tóth "Potya" Istvánnak és Kertész Gézának jut kiemelt szerep.

Aki nem ismeri ezen emberek életét, harcát és azt a különös életutat, amit bejártak, azoknak mindenképpen ajánljuk a nagy részletgazdagsággal íródott művet.

photo_camera Forrás: magyarfutball.hu

Ha valaki néhány ízelítő érdekességre vágyik, íme néhány:

  • Az AS Roma három bajnoki címének egyikét magyar edzővel érték el a fővárosiak, amikor Schaffer Alfréd vezérletével sikerült összehozni a klub történetének első bajnoki trófeáját. Ő volt az egyetlen hazai szakember, aki magyar és olasz bajnoki címet is nyert Guttmann Béla mellett.
  • Megismerhetjük annak a történetét, hogy miként lehetetlenedik el a Weisz család, amely akkoriban már közel 20 éve élt az olasz csizma különböző szegleteiben.
  • Olyan hihetetlen statisztikák birtokába juthatunk, amelyből kiderül, hogy az 1931-32-es szezonban 8 magyar edző szerepelt az olasz élvonalban, a B-ligában pedig 15! Hol vagyunk ettől manapság nem csak Olaszországban, de egész Európában...
photo_camera Korabeli olasz újság az AS Roma bajnoki címét ünnepli. Forrás: Nemzeti Sport

A sok keserűség mellett tehát számos kellemes meglepetést is tartogat a könyv, amely a II. világháború utáni években is sorra számol be arról, hogy mennyi labdarúgó próbálhatta ki magát az akkor már kétszeres világbajnok Olaszország klubjaiban.

A kiadás a remek történetek mellett olyan nagy mennyiségű képanyagot tartalmaz, amely igazán vizuálissá teszi az olvasói élményt, a teljes átfogó függelék pedig könnyen egyik döbbenetből a másikba ejtheti az olvasót a magyar nevek felsorolása láttán. Ha valakinek még nem jutott ideje beszerezni a karácsonyi ajándékot, akkor mi nagy örömmel ajánljuk figyelmetekbe ezt az alapos gondossággal elkészült darabot, amely tényleg a lehető leggondoskodóbb szerkesztők kezéből került ki a polcokra. A sorozat további darabjainak - "Guttmann Béla", "Erbstein Ernő, az elfeledett futballhős", "Az első aranykor, az 1938-as magyar vb-ezüst" - elolvasása is melegen ajánlott.

A könyv bemutató estje.
photo_camera A könyv bemutató estje. Forrás: Fociológus

Weisz és a többiek, Andreides Gábor-Dénes Tamás, Magyarok az olasz fociban, 1920-60, Jaffa Kiadó, 3990 Ft

És mivel mától forduló is lesz a Premier League-ben, álljanak itt a tippjeink, amikért ismét Lacot lehet elővenni a kommentek között:

  • Wolverhampton Wanderers - Liverpool, péntek 21:00, 1-2
  • Arsenal - Burnley, szombat 13:30, 1-1
  • AFC Bournemouth - Brighton & Hove Albion, szombat 16:00, 1-2
  • Chelsea - Leicester City, szombat 16:00, 2-0
  • Huddersfield Town - Southampton, szombat 16:00, 0-2
  • Manchester City - Crystal Palace, szombat 16:00, 2-0
  • Newcastle United - Fulham, szombat 16:00, 1-2
  • West Ham United - Watford, szombat 16:00, 2-2
  • Cardiff City - Manchester United, szombat 18:30, 0-2

Ezúttal se felejtsétek el a fentezi-csapataitokat és a tippjátékot - év végén mindkettő esetében jövünk a "félidei" állással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.