2020-ra egymillió ember maradhat háziorvos nélkül Magyarországon

Több 444 videó?
Szeretném

A háziorvosok 11 százaléka elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig már 70 felett jár, de hiába próbálják eladni praxisukat, nincs elég érdeklődő - írja a Népszava. A lap egy friss kormányzati kutatást idéz, mely szerint a 60 év feletti háziorvosok 67,5 százaléka arra készül, hogy öt éven belül piacra dobná a praxisát. Húsz évvel ezelőtt ezeket ajándékba kapták, hogy amikor nyugdíjba mennek, annak eladásával egészítsék ki a nyugdíjukat.

A piacon most jelentkező eladók zömében most is nyugdíjazás előtt állók, vagy lakhelyet változtatók, de sokan a külföldi munkavállalás miatt akarják értékesíteni a praxisukat, a vevők pedig leggyakrabban a negyven év körüli szakorvosok. Az érdeklődők között elvétve van frissen végzett fiatal. Egy átlagos, 1500-2000 kártyás praxis ára 8-10 millió forint, bár a végösszeg - a telephelytől függően - 10-15 százalékkal is eltérhet. Budapesten például nem ritka a húszmilliós ár sem.

Jelenleg 405 körzet üres, ebből tartósan 380-ban nincs orvos, 2020-ra pedig akár egymillió ember maradhat háziorvos nélkül Magyarországon.