Ellentámadásba kezdett az Iszlám Állam, miután Trump bejelentette a teljes szíriai kivonulást

2018 december 22., szombat 17:06
239

Az Iszlám Állam fegyveresei öngyilkos merénylőkkel és páncélozott járművekkel komoly ellentámadást indított Szíria keleti részén, miután Donald Trump bejelentette, hogy teljes csapatkivonást terveznek Szíriából. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők szerint a terroristákat nagyon felbátorította a hír, hogy az amerikaiak távoznak.

Az Iszlám Állam szombaton 17 öngyilkos merénylőt indított a kurdok vonalai ellen, valamint több rakétát is kilőttek rájuk. Az amerikai légitámogatásnak köszönhetően mégis több tucat dzsihadistával tudtak végezni.

Az amerikai és a brit egységek tisztjei attól tartanak, hogy a kurdok a kivonulás után nem lesznek képesek megtartani az Iszlám Államtól elfoglalt területeiket, főleg mivel a török fenyegetések miatt északra kell csoportosítaniuk az erőiket.

Az amerikai kormány különmegbízottja sem tartja jó ötletnek a kivonulást

Egyébként egyébként lemondott tisztségéről Brett McGurk, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott, tiltakozásul amiatt, hogy Donald Trump úgy döntött, kivonja az amerikai csapatokat Szíriából.

Lemondó levelében úgy fogalmazott, hogy az amerikai erők idő előtti kivonása éppen olyan körülményeket teremtene, amelyek annak idején hozzájárultak az Iszlám Állam felemelkedéséhez. 

McGurk pénteken juttatta el lemondó levelét Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez. A különmegbízott lemondásával csatlakozott Jim Mattis védelmi miniszterhez, aki köztudottan a Trumppal fennálló nézeteltérései miatt távozik tisztségéből. 

A különmegbízott eredetileg február közepén távozott volna, de miután Trump bejelentette az amerikai csapatok kivonását Szíriából, úgy döntött, korábban adja be lemondását.  (Telegraph/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt