Hiába kukacoskodik az ENSZ, megépíti Norvégia a szélerőműveket a lappok legelőin

2018 december 23., vasárnap 15:49
174
Fotó: BERTHIER Emmanuel/hemis.fr

Norvégia az ENSZ kérése ellenére sem függeszti fel a szélerőművek építését az északnyugati partvidéken, ahol telente az őslakos számik (lappok) legeltetik rénszarvascsordáikat.

Az ENSZ faji megkülönböztetés felszámolásáért küzdő bizottsága december 10-én levélben kérte Norvégiától a 288 megawattos Storheia szélerőműpark építésének leállítását, és azon panasz kivizsgálását, miszerint a projekt megzavarhatja a számik hagyományos tevékenységét, a rénszarvas-legeltetést, mivel a szélturbinák látványa és hangja megijesztheti az állatokat. 

A norvég kőolaj- és energiaügyi minisztérium a hétvégén közölte, hogy Norvégia igyekszik figyelembe venni az ENSZ kéréseit, de ezúttal nemet mond, mivel a beruházás már rendelkezik az összes hazai engedéllyel. 

A Storheia a világ legnagyobb, 1057 megawatt kapacitású szárazföldi szélfarm-együttesének része. A hat turbinaparkból álló beruházásra 11 milliárd norvég koronát (357 milliárd forint) költenek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt