Eddig csak érdeklődtem, most már figyelek is - review, Day 18

futball
2018 december 24., 15:13

Összefoglalónkban Adama Traore sebességével vágtatunk át a karácsonyi ünnepet megelőző Premier League-fordulón. Ezzel együtt igyekszünk pontosak lenni, mint egy Özil-kulcspassz, kreatívak, mint egy Ranieri-nyilatkozat, és kíméletlenek, mint Ed Woodward, aki állítólag úgy rúgta ki Mourinhót, hogy csóró portugál azt hitte, a főni csak átigazolási ügyekben szeretne konzultálni. Elveszik a munkát!

The most wonderful time of the year
photo_camera The most wonderful time of the year! Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

A bajnoki versenyfutás

  • Wolves 0 - Liverpool 2
  • Manchester City 2 - Crystal Palace 3
  • Everton 2 - Tottenham 6

Minden számottevő, angol focival foglalkozó csatornán elhangzott a fordulót követően, hogy az

elmúlt hat szezonban csak a Liverpool volt képes eldobni a szezon második felére a karácsonykor elfoglalt első helyet.

Akkor 2014-et írtunk, a tavaszi virágok pompás illata észrevétlenül töltötte meg szívünket, és a vörösök a Chelsea és Crystal Palace elleni pontvesztéssel szereztek évekre elegendő alapanyagot a riválisok gúnyos énekeihez. Körém nőtt az a rész, ne mondd, hogy köréd nem!

Ismerős a helyzet, nem igaz? A City decemberben a két londoni csapat ellen nem szerzett pontot, és megfigyelhető, hogy mindkét esetben a Liverpool nyomást helyezett rájuk a fordulóban már megszerzett győzelemmel.

A mostani blamáról muszáj pár szót ejteni. A 27. percben Sané menetrend szerint érkező, pin-point beadására Gündogan érkezett. Sokan ekkor biztosan egyéb szórakozás után kezdtek nézni, de a Roy Army hamisítatlan karácsonyi csodával készült: már Schlupp egyenlítésére is elismerően csettintettünk, de két perc múlva valami olyasmi történt, ami... Á, hagyjuk. Tessék csak nézni:

Az a pók a sarokban nagyon csúnyát mondhatott
photo_camera A hét gólja. A pók a sarokban nagyon csúnyát mondhatott Townsendre... Gif: Saját

Kyle Walker védekezőnek szánt mozdulatának köszönhetően Milivojevics a második félidőben még növelni is tudta az előnyt. Pep megnyomta a nitro gombot, a babakékek Jesússzal, Agüeróval, Mahrezzel, Gündogannal, de Bruyne-vel, Sanéval és Bernardóval támadták végig az utolsó fél órát. Számtalan beadás záporozott a Palace tizenhatosára - érdekes, hogy minden idők legjobb csapata is a Moyes-összest veszi le a polcról a bajban -, de ennek csak egy nem tudatos(?) de Bruyne-féle szépítő gól lett a gyümölcse.

A hét cukisága díjat is szeretnénk kiosztani a meccs kapcsán:

Túl sok drágaság egy képen
photo_camera Enyém. Fotó: Reuters

Már négy pont a hátrány a Liverpoollal szemben, és hátrafelé is érdemes lesz nézni:

a Spurs fehér karácsonyt hozott a Goodison Parkba, és a londoniak a dicsőséges 1960-61-es dupla óta a legjobb szezonkezdésüket élvezhetik.

Két pontra vannak a Citytől, négy között vannak a Ligakupában és a 16 között a BL-ben. Mindenki tisztában van a Pochettino-Manchester United házassági ajánlattal, és késhegyre menő viták mennek arról, hogy hova tegyük Mauriciót az edzők rangsorában.

photo_camera ¯\_(ツ)_/¯ Forrás: Saját

Harc a Bajnokok Ligája-helyekért

  • Chelsea 0 - Leicester 1
  • Arsenal 3 - Burnley 1
  • Cardiff 1 - Manchester United 5

A kék csapatok meccsén a Chelsea mindent megpróbált a rendkívül fegyelmezetten játszó vidékiek ellen, de a két legnagyobb helyzettel is csak a kapufából sikerült faragni, ezeket Hazard, majd Alonso jegyezte. A másik oldalon a hatalmas fogás James Maddison ütempasszát Vardy gólra váltotta, így olyasmi fordult elő a PL-ben, ami a GTA IV 2008. áprilisi piacra kerülése óta egyszer sem:

Egyazon fordulóban a Chelsea és a Manchester City is vereséget szenvedett hazai pályán.
Az Arsenalnak sikerült visszavágnia a kevés babért hozó észak-londoni kupaderbi után. A meccs előtti sajtóban egyre-másra lehetett hallani az Emery-Özil konfliktusról és a német klasszis ágyús karrierjének esetleges végéről. Mesut kapitány ezen lózungokra fittyet hányt, és feljebb linkelt zseniális átadásának is köszönhetően Aubameyang duplázni tudott, míg a végeredményt Iwobi állította be. Torreira úgy kell ebbe a csapatba, mint egy falat kenyér, nálam eddig biztos helye van a szezon álomcsapatában.

Szót érdemel Ashley Barnes viselkedése, aki (hihetetlen, hogy akár osztrák válogatott is lehetne) nagyon szeretett volna otthon karácsonyozni, ennek megfelelően a meccsen az élő fába is belekötött. Itt például Sokratis-ba:

photo_camera "Nem tudom, hogy szabad leszek-e, drágám, dolgoznom kell. Még meglátom..." Gif: Saját

A Burnley nem tud elmozdulni a kieső zónából. Közismert dolog, hogy egy-egy csapat menedzserváltásának valószínűségénél nagyszerű indikátor az illető edző nyilatkozataiból kihallható keserűség. Átadom a szót Dyche mesternek:

"Megdöbbenve látom, hogy a műesés még mindig része a focinak, és senki sem tesz ez ellen semmit. Két műesés is történt a meccsen, de úgysem fog senki utólag büntetést kiszabni, úgyhogy ezt hagyjuk is ennyiben. Millió és millió gyerek nézi ezeket a meccseket, és azt az üzenetet közvetítjük, hogy ezt nyugodtan csinálhatják."
A Manchester United akkor rúgott öt gólt utoljára PL-meccsen, amikor Sir Alex búcsúmeccsén Lukaku (aki aznap szintén búcsúzott a West Bromtól) mesterhármast vágott jövőbeli csapatának. Ezt a kellemetlen rekordot Solskjaer az első meccsén eltüntette, sőt, sikerült a játékosokról a tehetségükhöz sokkal közelebb álló képet festeni. Mint az őrült, ki letépte láncát, vágtatott Pogba a középpályán át, egyérintős játék, sok mozgás a támadó harmadban, 17 lövés, amiből 9 eltalálta a kaput. Van-e akkora lyuk ebben a csapatban, ahova egy Romelu Lukaku nagyságú játékkockát be lehet passzintani? Érdemes messzemenő következtetéseket levonni egy Cardiff elleni győzelemből? Ezekre a kérdésekre még nem tudunk azonnali választ adni, mindenesetre nekünk, akik vagyunk a futballt szerető nép, jó látni, hogy jó játékosok, jól fociznak.

A többiek

A szimpatikus déli egyetemvárosok meccsén a Bournemouth Brooks két gyönyörű góljával 2-0-ra verte a Brightont. Ezúton szeretnénk gratulálni Lewis Dunknak, aki nyert egy szabad Boxing Day-t.

A hétvégén a Ben Foster-Troy Deeney-Gerard Deulofeu hármas volt a Watford vezére, a Darazsaknak minden esélyük megvan, hogy 30 év után megint elinduljanak egy európai kupában. West Ham 0 - Watford 2.

A Newcastle - Fulham 0-0 nagyjából annyi csavart tartogatott magában, mint a Reszkessetek betörők! tizedszeri újranézése - a két csapat kumulált xG-jének összege 0.6-on állt meg, ez negatív rekord Európa top 5 ligájában idén -, viszont jó étvágyat kívánhatunk Claudio mesternek a pastához (lásd fent).

A Huddersfield - Southampton meccsen (1-3) a harmadik szent gólt szállító Michael Obafemi a maga 18 évével és 169 napjával nemcsak a legfiatalabb So'ton-os, aki valaha a #besztlígben gólt szerzett, hanem a legfiatalabb ír is. Egy duplát kérek!

Ezúton kívánok szerkesztő kollégáim nevében is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket minden kedves Olvasónak!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.