Mocorogni kezdett az Etna

2018 december 24., hétfő 12:49
71

Egyre komolyabb aktivitást mutat Szicília szigetén az Etna. A vulkánból az elmúlt napokban több lávafolyás is elindult, de a Volcano Discovery kutatóinak jelentése szerint december 24-én még intenzívebbé váltak a dolgok.

A vulkán csúcsán az új dél-keleti kráter kezdett komoly hamufelhőket eregetni, ez alapján arra következtetnek, hogy akár hirtelen nagy erejű kitörés is jöhet.

A szakértők leírása szerint a most kilövellt hamufelhők és a szeizmográfok által regisztrált, emberek által is érzékelhető földmozgások alapján olvadt láva törhetett a felszínre újra. A helyszínen tartózkodó tudósítóik beszámolója szerint a rengések is erősödnek. Ez a gyakorlatban amúgy akármit is jelenthet, az Etna gyakorlatilag négy éve folyamatos kitörésben van, a címlapképünk például egy augusztusi kitörést követő lávafolyást ábrázol. A történéseket élőben közvetíti az olasz Sky webkamerája.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt