Boszniában letartóztatták a férfit, aki többezres tüntetéseket szervezett, hogy kiderüljön, ki ölte meg a fiát

Több 444 videó?
Szeretném

Boszniában nagy felháborodást okozott, hogy a rendőrség kedden elfogta Davor Dragicevicet, aki március óta több tüntetést is szervezett, hogy miért halt meg a fia. A volt feleségét is előállították.

A 21 éves, Banja Luka-i David Dragicevic márciusban tűnt el, testét hat nap után találták meg a város melletti folyóban. A nyomozás során előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkos lett, később azonban a patológiai vizsgálat és az egymásnak ellentmondó rendőri nyilatkozatok miatt felmerült a gyanú, hogy gyilkosság áldozata lett. 

David Dragicevic szülei szerint fiukat meggyilkolták, és a rendőrség falaz a gyilkosoknak, ezért több tüntetést is szerveztek.

Davor Dragicevic a tüntetés 100. napján beszél júliusbanFotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

Az Igazságot Davidnak nevű mozgalomhoz az utóbbi hónapokban több ezren csatlakoztak, 

és a tüntetéseket már nemcsak a fiú haláláról szóltak, hanem a korrupció felszámolása és a rossz gazdasági helyzet is előkerült.A legutóbb december közepén tiltakoztak a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje előtt. A belügyminisztérium közlése szerint a tüntetés biztonsági fenyegetést jelentett, ezért a szülőket kihallgatásra hívták, de ennek nem tettek eleget, ezért kedden őrizetbe vették őket. 

Fotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

A szülőket, valamint néhány ellenzéki politikust egy Banja Luka-i téren fogták el, a térfigyelő kamerák felvétele szerint a rendőrség előbb dulakodásba keveredett a csoporttal, majd megbilincselte őket. A város főterét a különleges rendőrség biztosította, és ledöntötték a fiúnak állított emlékhelyet is, amihez hónapok óta hordtak virágot és emléktárgyakat az emberek. A ledöntött emlékhely helyén azonnal újat akartak állítani az emberek, de ezt a rendőrök megakadályozták, ami további  összeütközésekhez vezetett. 

David Dragicevic követői bejelentették, hogy délután 6-kor ugyanúgy összegyűlnek, ahogy ezt mindennap megtették, mióta a fiút holtan találták.  

Az Európai Unió boszniai küldöttsége aggodalmának adott hangot a letartóztatások miatt, és magyarázatot követelt a rendőrségtől, válasz azonban még nem érkezett. (BalkanInsight/MTI)