Rászóltak a szudáni vezetésre, hogy nem kellene éles lőszert használni a tüntetők ellen

külföld
2018 december 25., 14:12
comments 49

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia és Kanada is felszólította a szudáni vezetést, hogy ne használjanak éles lőszert a tüntetők ellen, miután megbízható beszámolók jelentek meg arról, hogy a biztonsági erők rálőttek az Omar al-Bashir elnök lemondását követelő tömegre. Az Amnesty International információi szerint a szudáni rendőrség 37 tüntetőt ölt meg a kormányellenes megmozdulások közben. 

Szudáni tüntetők a biztonsági erők egyik kocsijánál
photo_camera Szudáni tüntetők a biztonsági erők egyik kocsijánál Fotó: Sudanese Activist/AP

A tüntetések múlt szerdán kezdődtek a gyorsan emelkedő árak, valamint az élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt, de ezek gyorsan átcsaptak az elnök elleni megmozdulásokba. Hétfőn a rendőrök futballszurkolókkal csaptak össze, miután az egy visszavonult sztárjátékos tüntetésre szólította fel őket. 

A kormány elismerte, hogy a tüntetéseknek voltak halálos áldozatai, de konkrét számokat nem közöltek. Az egyik ellenzéki vezető a hétvégén 22 halottról beszélt. 

photo_camera Fotó: Sudanese Activist/AP

A szakszervezetek keddre újabb tüntetést szerveznek Kartúmba, az ország fővárosába, hogy átadják az 1989 óta hatalmon lévő elnök lemondását követelő petíciójukat. A két legnagyobb szudáni párt arra biztatja a követői, hogy vegyenek részt a tüntetésen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.