Rászóltak a szudáni vezetésre, hogy nem kellene éles lőszert használni a tüntetők ellen

2018 december 25., kedd 14:12
49

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia és Kanada is felszólította a szudáni vezetést, hogy ne használjanak éles lőszert a tüntetők ellen, miután megbízható beszámolók jelentek meg arról, hogy a biztonsági erők rálőttek az Omar al-Bashir elnök lemondását követelő tömegre. Az Amnesty International információi szerint a szudáni rendőrség 37 tüntetőt ölt meg a kormányellenes megmozdulások közben. 

Szudáni tüntetők a biztonsági erők egyik kocsijánál Fotó: Sudanese Activist/AP

A tüntetések múlt szerdán kezdődtek a gyorsan emelkedő árak, valamint az élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt, de ezek gyorsan átcsaptak az elnök elleni megmozdulásokba. Hétfőn a rendőrök futballszurkolókkal csaptak össze, miután az egy visszavonult sztárjátékos tüntetésre szólította fel őket. 

A kormány elismerte, hogy a tüntetéseknek voltak halálos áldozatai, de konkrét számokat nem közöltek. Az egyik ellenzéki vezető a hétvégén 22 halottról beszélt. 

Fotó: Sudanese Activist/AP

A szakszervezetek keddre újabb tüntetést szerveznek Kartúmba, az ország fővárosába, hogy átadják az 1989 óta hatalmon lévő elnök lemondását követelő petíciójukat. A két legnagyobb szudáni párt arra biztatja a követői, hogy vegyenek részt a tüntetésen. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt