Már a második gyerek halt meg decemberben az amerikai határvédelem őrizetében

külföld
2018 december 26., 07:28
comments 80

Az amerikai határvédelem elrendelte az összes őrizetében lévő gyermek egészségügyi állapotának megvizsgálását, miután kedden meghalt egy 8 éves, Guatemalából származó fiú. Ez már a második haláleset ebben a hónapban. A 7 éves Jakelin Caal december elején halt meg, néhány nappal azután, hogy a határvédelem őrizetbe vette illegális határátlépés miatt. A halál oka dehidratáció volt.

A 8 éves Felipe Gómez Alonzo kedden halt meg, miután hétfőn kórházba került egy megfázás miatt. A gyerek az apjával együtt került őrizetbe még december 18-án, hétfőn lett rosszul, az ügynökség emberei ezután kórházba vitték, ott megfázást állapították meg nála, így visszavitték egy határvédelmi gyűjtőpontra, ahol azonban megint rosszul lett, ezért újra kórházba vitték, ahol meghalt.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

Az Ap beszámolója szerint a fiú és az apja szokatlanul hosszú ideje voltak a határvédelem őrizetében. Az ügynökség általában legfeljebb 72 órán keresztül tartja fogva az illegális határátlépésen kapott bevándorlókat, aztán átadja őket egy másik szövetségi ügynökségnek, a bevándorlási hivatalnak, amelynek megvannak az eszközei a hosszútávú őrizetben tartásra is. A határvédelmi ügynökség létesítményei ugyanis erre nem alkalmasak.

A határvédelem az AP kérdésére nem tudta megindokolni, miért tartották ennyi időn keresztül maguknál a fiút és apját, de állítják, rendszeresen ellenőrizték az egészségügyi állapotukat. Azt sem tudták megmondani, jelenleg hány gyerek van az őrizetükben, de a számuk több ezerre tehető. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.