Putyin szerint óriási siker az új orosz hiperszonikus rakétarendszer, Amerika kétkedve figyel

külföld
2018 december 26., 19:06
comments 372
photo_camera Putyin a teszt alatt az orosz védelmi minisztérium moszkvai épületében Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Személyesen Putyin elnök felügyelete mellett tesztelték először az orosz kormány által márciusban beharangozott Avantgard hiperszonikus-interkontinentális rakétarendszert Oroszországban. 

Az elnök a védelmi minisztérium moszkvai központjából követte nyomon, amint az uráli kilövőállomásról indulva a rakéták 6000 kilométer után eljutottak egy Kamcsatkai-félszigeten lévő támaszpontig. 

Az Avantgard a hadsereg szerint ballisztikus rakétákat képes mozgatni és kilőni egy állítólag nagyon könnyen manőverezhető hiperoszonikus jármű segítségével. Moszkva szerint nem csak azért különleges, mert gyakorlatilag a világ bármely pontján képes lecsapni, hanem mert minden létező légvédelmi rakétarendszert ki tud cselezni. 

Putyin szívügyének tekinti a projektet, amin elmondása szerint 15 éve dolgoznak az orosz haditechnikusok. 

Az elnök a teszteket követő kormányülésen hatalmas, 100 százalékos sikerként értékelte az új technológiát, amit elmondása szerint már 2019-ben élesben is kipróbálnak majd. Putyin szerint az orosz hadsereg új, stratégiai jelentőségű fegyverarzenállal erősödött. Ettől zengett szerdán az orosz propagandamédia is:

link Forrás

Az amerikai szakértőket még nem annyira győzte meg a fejlesztés, de legalábbis szkeptikusan nyilatkoztak az eszközzel kapcsolatban - többek szerint nem valószínű, hogy a jármű képes túlélni azt az irdatlan hőt, amelyet a Föld atmoszférájába való újbóli belépésre kell elviselnie.

Eric Pahon, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője legutóbb októberben az Avantgardról azt mondta, komolyan veszik é figyelemmel kísérik az új orosz fejlesztéseket, de eddig inkább nagy szavakat hallottak csak Moszkvából, egyértelmű bizonyítékát egy új működő stratégiai rakétarendszernek még nem látják. (Reuters / Gizmodo

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.