Putyin szerint óriási siker az új orosz hiperszonikus rakétarendszer, Amerika kétkedve figyel

2018 december 26., szerda 19:06
374
Putyin a teszt alatt az orosz védelmi minisztérium moszkvai épületében Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Személyesen Putyin elnök felügyelete mellett tesztelték először az orosz kormány által márciusban beharangozott Avantgard hiperszonikus-interkontinentális rakétarendszert Oroszországban. 

Az elnök a védelmi minisztérium moszkvai központjából követte nyomon, amint az uráli kilövőállomásról indulva a rakéták 6000 kilométer után eljutottak egy Kamcsatkai-félszigeten lévő támaszpontig. 

Az Avantgard a hadsereg szerint ballisztikus rakétákat képes mozgatni és kilőni egy állítólag nagyon könnyen manőverezhető hiperoszonikus jármű segítségével. Moszkva szerint nem csak azért különleges, mert gyakorlatilag a világ bármely pontján képes lecsapni, hanem mert minden létező légvédelmi rakétarendszert ki tud cselezni. 

Putyin szívügyének tekinti a projektet, amin elmondása szerint 15 éve dolgoznak az orosz haditechnikusok. 

Az elnök a teszteket követő kormányülésen hatalmas, 100 százalékos sikerként értékelte az új technológiát, amit elmondása szerint már 2019-ben élesben is kipróbálnak majd. Putyin szerint az orosz hadsereg új, stratégiai jelentőségű fegyverarzenállal erősödött. Ettől zengett szerdán az orosz propagandamédia is:

Az amerikai szakértőket még nem annyira győzte meg a fejlesztés, de legalábbis szkeptikusan nyilatkoztak az eszközzel kapcsolatban - többek szerint nem valószínű, hogy a jármű képes túlélni azt az irdatlan hőt, amelyet a Föld atmoszférájába való újbóli belépésre kell elviselnie.

Eric Pahon, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője legutóbb októberben az Avantgardról azt mondta, komolyan veszik é figyelemmel kísérik az új orosz fejlesztéseket, de eddig inkább nagy szavakat hallottak csak Moszkvából, egyértelmű bizonyítékát egy új működő stratégiai rakétarendszernek még nem látják. (Reuters / Gizmodo

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt