Thaiföld legalizálja a marihuána orvosi felhasználását

Thaiföld az első ország Délkelet-Ázsiában, ahol a parlament úgy döntött, hogy engedélyezi a marihuána klinikai körülmények között, illetve orvosi célokra történő használatát, és hozzájárul a szer hatásait vizsgáló további kutatásokhoz is. 

A hír azért is figyelemreméltó, mert egyébként Thaiföldön különösen szigorú törvények szabályozzák (pontosabban büntetik) a marihuána rekreációs fogyasztását. 

Thaiföldön a '30-as évek előtt volt hagyománya a marihuána fájdalomcsillapítóként történő használatának, a '70-es évek végével viszont ezt felszámolták, miután a junta által megválasztott parlament a térség egyik legszigorúbb drogtörvényt fogadta el.  

Ezt a szigorú törvénycsomagot módosította most az országgyűlés, méghozzá elsöprő arányban: 166 igennel, ellenszavazat nélkül. Így orvosi célra használható lesz a marihuana, viszont ha valaki rekreációs célból tart magánál (10 kilónál kevesebb) füvet, azt így is akár 5 év börtönre büntethetik. 

Ez még mindig barátibb, mint mondjuk Malajziában, ahol halálbüntetést is lehetővé tesz a jog, vagy Indonéziában, ahol egy brit állampolgárt nemrég 15 évre büntetteka  szer használata miatt, hiába igyekezett bizonygatni, hogy egészségügyi okból, fájdalomcsillapítás céljából használta a szert. 

Thaiföldön további feszültséget okozott, hogy külföldi cégek kiemelt terjesztési jogokat igyekeznek kibulizni maguknak a kormánynál. Emiatt sokan tiltakoznak, mert attól tartanak, hogy ez megnehezíti majd a páciensek és kutatók hozzáférését a marihuánához. 

A döntést bejelentő bizottság vezetője, Somcsai Savangkarn azzal konferálta fel a törvényt az állami televízió által is közvetített ülésen, hogy ez a parlament "újévi ajándéka" a kormány és a thai emberek számára. A kormány is támogatja a módosítást, ami várhatóan jövőre életbe is lép.  (Reuters / New York Times)