A thaiföldi korrupcióellenes hatóság szerint hihető, hogy a miniszterelnök-helyettes egy halott barátjától kapott kölcsön 20 luxusórát

2018 december 27., csütörtök 11:50
69

Nem követett el törvénysértést Pravit Vongszuvan thaiföldi miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, amikor nem tüntette fel vagyonbevallásában azt a több mint 20 luxusórát, melyeket saját állítása szerint egy halott barátjától kapott kölcsön – állapította meg a thaiföldi Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság.

Vongszuvan az országot irányító junta egyik vezető tagja. Egy tavaly decemberi csoportképen a csuklóján egy Richard Mille karóra tűnt fel, ami nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, és kormányzati fizetéséből aligha telt volna rá.

Pravit Vongszuvan a 2018. január 17-i csoportképen eltakarja a szemét, ezzel felvillantva a drága karóráját. Fotó: Krit Pphromsakla Na Sakolnakorn/AFP

Vongszuvan akkor állt elő azzal, hogy az órát kb. 20 másikkal együtt egy halott barátjától kapta kölcsön, amit a thaiföldi közvélemény nem igazán hitt el. De a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság szerint a miniszter magyarázata helytálló, ezért nem történt semmilyen törvénysértés.

A minisztert kifigurázó graffiti Bangkokban 2018. február 1-én. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

A 73 éves politikus már korábban is volt védelmi miniszter, előzőleg pedig katona volt, és a vezérkari főnökségig emelkedett a ranglétrán. A 2008-as vagyonbevallásában 57 millió baht (kb. 490 millió forint) vagyont tüntetett fel, 2014-re pedig a vagyona 87 millió bahtra (kb. 750 millió forint) nőtt.

Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

Jogvédők szerint a négy évtizedes katonai és kb. 10 éves politikai pályafutása ezt sem indokolja, de a karórák egyik bevallásban sem szerepelnek, pedig némelyik átszámítva 20-25 millió forintot is ér. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt