A thaiföldi korrupcióellenes hatóság szerint hihető, hogy a miniszterelnök-helyettes egy halott barátjától kapott kölcsön 20 luxusórát

bűnügy
2018 december 27., 11:50
comments 67

Nem követett el törvénysértést Pravit Vongszuvan thaiföldi miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, amikor nem tüntette fel vagyonbevallásában azt a több mint 20 luxusórát, melyeket saját állítása szerint egy halott barátjától kapott kölcsön – állapította meg a thaiföldi Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság.

Vongszuvan az országot irányító junta egyik vezető tagja. Egy tavaly decemberi csoportképen a csuklóján egy Richard Mille karóra tűnt fel, ami nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, és kormányzati fizetéséből aligha telt volna rá.

Pravit Vongszuvan a 2018. január 17-i csoportképen eltakarja a szemét, ezzel felvillantva a drága karóráját.
photo_camera Pravit Vongszuvan a 2018. január 17-i csoportképen eltakarja a szemét, ezzel felvillantva a drága karóráját. Fotó: Krit Pphromsakla Na Sakolnakorn/AFP

Vongszuvan akkor állt elő azzal, hogy az órát kb. 20 másikkal együtt egy halott barátjától kapta kölcsön, amit a thaiföldi közvélemény nem igazán hitt el. De a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság szerint a miniszter magyarázata helytálló, ezért nem történt semmilyen törvénysértés.

A minisztert kifigurázó graffiti Bangkokban 2018. február 1-én.
photo_camera A minisztert kifigurázó graffiti Bangkokban 2018. február 1-én. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

A 73 éves politikus már korábban is volt védelmi miniszter, előzőleg pedig katona volt, és a vezérkari főnökségig emelkedett a ranglétrán. A 2008-as vagyonbevallásában 57 millió baht (kb. 490 millió forint) vagyont tüntetett fel, 2014-re pedig a vagyona 87 millió bahtra (kb. 750 millió forint) nőtt.

photo_camera Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

Jogvédők szerint a négy évtizedes katonai és kb. 10 éves politikai pályafutása ezt sem indokolja, de a karórák egyik bevallásban sem szerepelnek, pedig némelyik átszámítva 20-25 millió forintot is ér. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.