A thaiföldi korrupcióellenes hatóság szerint hihető, hogy a miniszterelnök-helyettes egy halott barátjától kapott kölcsön 20 luxusórát

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nem követett el törvénysértést Pravit Vongszuvan thaiföldi miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, amikor nem tüntette fel vagyonbevallásában azt a több mint 20 luxusórát, melyeket saját állítása szerint egy halott barátjától kapott kölcsön – állapította meg a thaiföldi Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság.

Vongszuvan az országot irányító junta egyik vezető tagja. Egy tavaly decemberi csoportképen a csuklóján egy Richard Mille karóra tűnt fel, ami nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, és kormányzati fizetéséből aligha telt volna rá.

Pravit Vongszuvan a 2018. január 17-i csoportképen eltakarja a szemét, ezzel felvillantva a drága karóráját.Fotó: Krit Pphromsakla Na Sakolnakorn/AFP

Vongszuvan akkor állt elő azzal, hogy az órát kb. 20 másikkal együtt egy halott barátjától kapta kölcsön, amit a thaiföldi közvélemény nem igazán hitt el. De a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság szerint a miniszter magyarázata helytálló, ezért nem történt semmilyen törvénysértés.

A minisztert kifigurázó graffiti Bangkokban 2018. február 1-én.Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

A 73 éves politikus már korábban is volt védelmi miniszter, előzőleg pedig katona volt, és a vezérkari főnökségig emelkedett a ranglétrán. A 2008-as vagyonbevallásában 57 millió baht (kb. 490 millió forint) vagyont tüntetett fel, 2014-re pedig a vagyona 87 millió bahtra (kb. 750 millió forint) nőtt.

Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

Jogvédők szerint a négy évtizedes katonai és kb. 10 éves politikai pályafutása ezt sem indokolja, de a karórák egyik bevallásban sem szerepelnek, pedig némelyik átszámítva 20-25 millió forintot is ér. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.