Az MSZP stratégiai egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal az EP-választáson való indulásról

Január első hetére stratégiai egyeztetésre hívja a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti kampányfőnökeit az MSZP választási felkészülését irányító Ujhelyi István, aki szerint a májusi választáson összehangolt fellépéssel megtörhető az Orbán-rendszer.

A budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista politikus arról beszélt: óriási az ellenzék felelőssége abban, hogy jövőre megálljt parancsoljon „annak a diktatórikus hatalmi építkezésnek, ami jellemzi Orbánt és oligarcháinak rendszerét”.

Ujhelyi szerint megmutatkozik az Orbán-rendszer sebezhetősége, ha a Fidesz májusban nem szerzi meg a brüsszeli mandátumok többségét, ezért a választók voksaiért versengő ellenzéki erőknek egyeztetniük kell a stratégiájukat azért, hogy többségbe kerüljenek „a nem Orbán Viktort szolgáló európai parlamenti képviselők”.

Nyilvánvaló, hogy ez nem jelenthet közös nagy ellenzéki listát – mondta, utalva arra, hogy több párt bejelentette már a jelöltjeit. Ettől függetlenül „kutya kötelességünk egyeztetni a politikai stratégiánkat” – mondta.

Ujhelyi István beszédet mond 2018. szeptember 16-án.Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

A karácsony előtt indult, addig példátlan és példamutató ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés közös frontot hozott létre az Orbán-kormánnyal szemben, ez az együttműködés januárban folytatódik – véli Ujhelyi.

Szerinte azt akarják megmutatni, hogy nem pár ezer ember, hanem 100 ezrek tiltakoznak a rendszer ellen, hangosan is kimondva a véleményüket.

2019 jelszava a Stop Orbán – mondta, egy piros lapot felmutatva. Azt mondta, mostantól ezt a jelképet használják „Orbán Viktor bűnös rendszerével szemben”. (MTI)