Mivel az amerikai kormányhivatalok egy része leállt, így nem ismertetik a fontosabb makrogazdasági adatokat

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) bejelentette, hogy pénz hiányában ideiglenesen felfüggeszti munkáját, így nem ismerteti a befektetők körében a legfontosabbnak tartott makrogazdasági adatokat sem.

A BEA számos más amerikai kormányintézethez hasonlóan azért volt kénytelen felfüggeszteni a munkáját, mert bár a múlt héten az amerikai törvényhozók megállapodtak, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati működéshez szükséges forrásokat, ezt nem írta alá Donald Trump elnök.

Fotó: Saul Loeb/AFP

Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy a kormányzati költségvetés nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal 5 milliárd dolláros költségét. A labda így visszapattant a törvényhozók térfelére, akik viszont nem tudták egymást meggyőzni, így a kormányzat nem létfontosságú ágazatai leálltak forráshiány miatt.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) közli egyebek között a GDP-re, az inflációra, a személyes jövedelmekre és kiadásokra, a kereskedelem alakulására meg az új lakások értékesítésére vonatkozó adatokat. A munkaügyi minisztérium egyébként továbbra is ismerteti a heti és havi adatait, köztük például csütörtökön a heti munkanélküliségi adatot. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.