75 éve irtott ki a Szovjetunió 16 000 kalmüköt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

75 évvel ezelőtt, éppen ezen napon (számoljunk: 1943. december 28-án) kezdődött Sztálin parancsára az Uluszi Művelet végrehajtása: a Szovjetunió több mint 90 000 kalmük nemzetiségű polgárát telepítette ki az NKVD szibériai munkatáborokba. A kalmüköket azzal gyanúsították, hogy a náciknak kémkednek vagy velük szimpatizálnak.

A Vörös Hadseregben szolgált kalmükök emlékműve Kalmükföldön.Fotó: Wikipedia

Valóban létezett abban az időben egy 5000 fős kalmük önkéntes egység, amely 1942-ben csatlakozott a németek (magyar és román csapatokkal kiegészített) Donig előrenyomuló déli szárnyához, de ugyanakkor a Vörös Hadseregben jóval több, 23 000 kalmük nemzetiségű harcolt. Ez nem hatotta meg Beríját és Sztálint: marhavagonokba rakták a Kaszpi-tenger melletti Kalmük SZSZK szinte valamennyi lakosát (a más nemzetiségűvel házasodott nőket és családjukat kivéve), és kegyetlen körülmények között Szibériába szállították. A kitelepítésbe minden hatodik kalmük belehalt: több mint 16 000 halálos áldozata volt a műveletnek.

1956-ban, Hruscsov a sztálini bűnök leleplezése után visszavonta a kitelepítő rendelkezést, és 1957-től az életben maradt kalmükök visszaköltözhettek otthonaikba.

A kalmük a legnyugatibb mongol törzsekből alakult altáji népcsoport, az egyetlen olyan nép, amely Európában honos, de buddhista vallású. Az Orosz Föderáció részeként létező, háromnegyed magyarországnyi  Kalmük Köztársaságban ma 289 000-en élnek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.