150 millió köbméternyi szikla okozhatta a pusztító cunamit Indonéziában

külföld
2018 december 29., 14:30
comments 60

A világtörténelem tán leghíresebb vulkánkitörése 1883-ban a Krakatau felrobbanása volt. A katasztrófát hatalmas szökőár követte, a kitöréskor a légkörbe került rengeteg vulkáni hamu a következő nyáron egy teljes fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet.

Az akkor szétrobbant vulkán helyén emelkedett ki a tengerből 1927-ben az új vulkáni kúp, amit a helyiek Anak Krakataunak, a Krakatau gyermekének neveztek. Ez most névadója sorsára jutott.

link Forrás

Indonéz kutatók műholdas radarfelvételek segítségével vizsgálták a még mindig füstölgő vulkán állapotát, ez alapján arra jutottak, hogya nemrég még 340 méterrel a tenger fölé tornyosuló kráter december 24-én már csupán 110 méter magas volt.A számításaik szerint 150-170 millió köbméternyi szikla omolhatott a tengerbe - a megmaradt hegycsúcs már csupán 40-70 millió köbméteres lehet, vagyis a java a tengerbe omlott. Ez a hatalmas mennyiség már megmagyarázza a Szunda-szoros partvidékén pusztító cunamit, amely helyenként öt méter magas hullámmal sodort végig Jáva és Szumátra partjain.

A cunamiban a hivatalos adatok szerint több mint négyszázan vesztették életüket. Húsz embert eltűntként tartanak nyilván, legalább 40 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Azt, hogy pontosan mennyi szikla omolhatott a tengerbe december 22-én, és mennyi a következő napokban, nem tudják. A vulkán még mindig aktív, folyamatosak a kitörések, így valószínűleg tovább errodálódik. A cunami alapján viszont arra következtetnek, hogy a hegyomlás nagyja már december 22-én bekövetkezhetett.

A fejlemény amúgy a tudósokat annyira nem lepte meg. Hat éve már modelleztek egy hasonló, bár a bekövetkezetnél nagyobb szabású katasztrófát. Akkor pont azt a nyugati hegyoldalt találták a legveszélyeztetettebbnek, amely most be is omlott. Az akkori számítások eredményei alapján a valóságban is bekövetkezetthez hasonló méretű és sebességű cunamira számítottak egy ilyen katasztrófa esetén. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.